Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a anului (analiză)

Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a anului (analiză)

Economia românească va continua să crească și în 2016 peste media Uniunii Europene, dar dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a acestui an, antrenând creșterea prețurilor combustibililor și ale electrocasnicelor importate în dolari din Asia, reiese dintr-o analiză realizată de Tradeville. .

În lumea financiară, bursa de la București va rămâne corelată cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste și, în acest context, succesul investițiilor va depinde tot mai mult de expertiza și competența profesioniștilor din domeniu.

Potrivit specialiștilor companiei, la nivel global, în 2016, dolarul american va continua să se aprecieze atât în raport cu valutele majore, cât și cu cele emergente și de frontieră, pe fondul revenirii economiei americane și a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală, în contrast major mai ales cu economia chineză, care continuă să alunece.

'Atâta timp cât cursul EUR/RON rămâne stabil, în linia a ceea ce am văzut după 2009, o depreciere posibilă a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD în fața leului românesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge astfel, la 4,50 în prima jumătate a acestui an', se precizează în analiză.

Pe de altă parte, aceasta semnalează că, exceptând unele episoade punctuale de volatilitate, prețul petrolului va rămâne în 2016 la niveluri 'excepțional de mici', după ce a atins recent cel mai scăzut nivel din peste o decadă, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global în continuare sumbre, cu un exces uriaș de producție și cerere care rămâne mediocră.

'De altfel, toate mărfurile industriale evoluează prost pentru că lumea emergentă, cel mai important cumpărător în ansamblu, se confruntă cu condiții economice și financiare tot mai adverse. Până când economiile emergente, în special China, nu își revin cu adevărat, este puțin probabil să asistăm la o creștere notabilă și de durată a cotațiilor mărfurilor industriale', mai arată analiștii Tradeville.

Aceștia atrag însă atenția că, pentru consumatorul român, totuși, prețuri mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste bună în sine, câtă vreme dolarul american în care sunt denominate importurile acestora va continua să se aprecieze.

În paralel, în lumea financiară, evoluția bună a României la nivel macro ar trebui să ajute Bursa de Valori București (BVB), inclusiv pe segmentul bunurilor de consum.

'Totuși, în opinia noastră, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui să fie cel impus de piețele din UE și SUA', se mai semnalează în analiză.

Pe aceste piețe însă, perspectivele nu sunt cele mai bune. Piețele de acțiuni și de bonduri au beneficiat enorm în ultimii ani pe seama unor politici monetare extrem de relaxate la nivel global. Acum, însă, Rezerva Federală crește dobânzile în SUA, iar Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei refuză să mai fie cumpărători importanți de acțiuni și bonduri pe piețele locale. În absența sprijinului oferit de băncile centrale, atenția generală se concentrează tot mai mult pe performanța economiilor și capacitatea companiilor de a genera profituri și dividende.

Însă economiile globale au o evoluție mai degrabă mediocră. Economiile emergente se confruntă cu recesiuni tot mai pronunțate, în unele cazuri fără precedent în istorie. Iar China coboară către rate de creștere economică tot mai mici, inimaginabile în urmă cu doar câțiva ani. America și Marea Britanie 'strălucesc' doar în termeni relativi. Profiturile companiilor coboară, iar dividendele oferite sunt concurate la nivel global de dobânzi în creștere.

Nici piețele de bonduri nu mai sunt atât de atractive. Cumpărători esențiali au dispărut deja din aceste piețe. Băncile centrale încep să se retragă gradual. Lumea emergentă nu mai are excesele de cont curent de altădată, așadar nu mai există dolari americani de reciclat în cumpărări de bonduri. Și, cel puțin în SUA, riscurile deflaționiste nu s-au materializat.

Analiza semnalează însă că există câteva particularități ale pieței românești care pot conduce la diferențe de amplitudine în modul în care indicii BVB ar replica mișcarea celor din afara țării.

Spre exemplu, volumele de tranzacționare foarte scăzute pentru majoritatea titlurilor listate la BVB au inhibat până acum intrări masive de capital destinate speculațiilor bursiere, motiv pentru care presiunea la vânzare datorată unor eventuale retrageri este mai puțin probabilă. Pe de altă parte, dacă mișcările negative pe piețe vor tinde să prindă amploare, există posibilitatea ca orice jucător mai mare să miște piața în mod semnificativ dacă va decide să își reducă expunerea.

În plus, pe piața locală au o pondere importantă, la nivelul capitalizării, companiile din industria energetică și din sectorul financiar. Cu un petrol la prețuri reduse este puțin probabil să vedem creșteri importante în prețurile energiei ceea ce ar trebui să afecteze producătorii de energie electrică, petrol și gaze. Mai puțin clară este situația pentru companiile de utilități (cum ar fi cele care fac doar transport sau distribuție de energie ori produse petroliere) care pot să continue să ofere dividende stabile sau chiar să crească volumele transportate.

În ceea ce privește sectorul bancar (și, în mod indirect, cel imobiliar) estimările analiștilor Tradeville erau pozitive acum câteva luni dar, odată cu votarea legii privind darea în plată a bunurilor imobile, există un risc important asociat cu această lege. Din fericire ea nu a fost promulgată în forma propusă, dar poate crea probleme chiar și fără prevederea ce permitea aplicarea ei la contractele deja în derulare. Astfel, deoarece costul creditului va crește pentru persoanele fizice ce garantează cu imobile, atât profiturile în sectorul bancar, dar și prețurile și ritmul de dezvoltare în sectorul imobiliar vor scădea fa?ă de estimările curente. Acest lucru poate fi pozitiv la nivelul macro-stabilității, însă pe termen scurt el va influența negativ valoarea de piață a companiilor afectate.

'Eventualele IPO-uri ale unor companii mari (ex. Hidroelectrica) sunt un wild-card pentru interesul referitor la BVB. Cum avem în față un an electoral este posibil ca guvernul actual să nu dorească să își asume astfel de proiecte, lăsându-le pe seama celor ce vor câștiga alegerile. În plus, situația juridică sau economică a companiilor respective ar putea fi un impediment în calea listării', se mai arată în analiză.

Tradeville este lider de piață în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacționare online.

AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bărbat de căcat ce ești / Jigodie ordinară, mort după putere și bani”

2 Mare dreptate are omul ăsta, în tot ce spune...

3 VIDEO Foarte interesanta ieșire la rampă a șefului spionajului militar ucrainean

4 De citit...

5 Surprinzătoarea schimbare de orientare și ton a NATO față de războiul din Ucraina