Dumitru (Consiliul Fiscal): Oferta internă crește cu 3,7%, cererea de consum este aproape dublă; riscăm aceeași greșeală de dinainte de criză

Dumitru (Consiliul Fiscal): Oferta internă crește cu 3,7%, cererea de consum este aproape dublă; riscăm aceeași greșeală de dinainte de criză

Oferta internă a României crește cu 3,7%, iar cererea de consum este aproape dublă, ceea ce va crea un dezechilibru și riscăm să facem aceeași greșeală de dinainte de criză, chiar dacă la un alt nivel, a declarat, marți, într-o dezbatere de specialitate, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal /CF/.

'În economia locală vedem o accelerare. PIB-ul fără agricultură, pentru că aceasta creează o volatilitate foarte mare, a crescut înainte de criză cu aproape 7%, în România. În ultimii ani, creșterea a ajuns să-și revină cu aproape 3%, în medie. În ultimele trimestre avem o accelerare mai mult decât de vizibilă. Am avut un 3,7% pe primele nouă luni ale anului. Dacă ne uităm pe componentele creșterii, pe partea de cerere internă, o să vedem că accelerarea e una puternică la nivelul consumului privat unde avem deja cifre la trimestrul III creștere de 6,6%, în termeni reali. Deci, atenție vorbim de o creștere economică de 3,7%. Avem o ofertă internă care crește cu 3,7% și o cerere de consum care crește deja cu 6,6%, aproape dublu. Discutăm deja de un dezechilibru care pare că se prefigurează și la o altă scară pare că repetăm aceeași greșeală înainte de criză, când economia creștea cu 7% și consumul cu 10-12%', a explicat Dumitru.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, România ar putea fi afectată de stadiul economiei globale, care înregistrează o încetinire în această perioadă.

'Trăim într-un mediu relativ incert la nivel internațional. Există o serie de preocupări referitor la o încetinire a economiei globale și aici avem povestea Chinei. Trebuie precizat că economia Chinei este ceva greu de înțeles și există opinii că cifrele lor nu sunt tocmai corecte. Cert este că are impact semnificativ în prețul materiilor prime în primul rând și în contextul acesta pot exista efecte destul de importante la nivelul piețelor emergente, în special la nivelul piețelor importatoare de materii prime. Cum va fi afectată România prin aceasta? Aș spune că doar prin ricoșeu. România cu China nu au o relație comercială foarte puternică pe partea de exporturilor din China. Mai degrabă noi importăm din China. Putem avea un impact semnificativ însă prin intermediul Germaniei, un exportator mare în China, iar o pondere mare a exporturilor noastre se duc în Germania, adică 20% din total. În Uniunea Europeană lucrurile merg mai bine, dar nu suficient de bine, de aceea avem acest angajament al Băncii Centrale Europene de a injecta lichidități și de a reduce dobânda la facilitatea de depozit la—0,3, deci vorbim de dobânzi negative și în Europa. În zona euro putem vedea o reversare a dobânzilor în maximum un an', a spus Ionuț Dumitru.

Cei mai importanți actori din sistemul bancar și jucători din piața de business participă, marți, la conferința "Lecții învățate în anii de criză', eveniment susținut de Asociația Română a Băncilor (ARB).

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut