Franța își va reduce participația la Renault doar după ce cotația acțiunilor își va reveni

Franța își va reduce participația la Renault doar după ce cotația acțiunilor își va reveni

Statul francez nu va demara operațiunea de reducere a participației pe care o deține la grupul auto Renault până când prețul acțiunilor nu își va reveni, a declarat vineri ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, transmite Reuters. 

Anterior, Macron a promis că Franța își va reduce participația pe care o deține la Renault până la nivelul de 15%, după ce în luna aprilie a anului trecut și-a majorat această participație, de la 15% la 19,7%, și a reușit astfel să-și dubleze drepturile de vot la grupul auto.

Joi însă acțiunile Renault au înregistrat la un moment dat o cădere de peste 20% și au încheiat ședința în scădere cu 8,9%, după dezvăluirea faptului că birourile companiei au fost percheziționate de autoritățile franceze care investighează emisiile poluante, în urma scandalului manipulării testelor poluante de către grupul auto german Volkswagen. Vineri, în jurul orei 12.40 GMT, acțiunile Renault înregistrau o scădere de 3% până la 75,42 euro.

'Intenția noastră nu este să vindem aceste acțiuni în pierdere pentru contribuabili. Vom vinde aceste acțiuni numai atunci când vor reveni la prețul lor normal', a afirmat Emmanuel Macron cu ocazia unei vizite la o uzină din vestul Franței, fără a preciza care este în opinia sa prețul normal.

Renault a fost înființat în 1898 și a fost preluat de Guvernul francez în 1945. Acțiunile companiei au fost vândute investitorilor privați începând din 1990, ca parte a programului de privatizare. Statul francez, cel mai mare acționar al Renault cu o participație de aproape 20%, a pierdut joi 1,16 miliarde de euro ca urmare a scăderii prețului acțiunilor deținute la Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”