Holzindustrie a respins și raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme

Holzindustrie a respins și raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme

Holzindustrie Schweighofer a respins și raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme, a arătat miercuri compania, după publicarea unui raport al Agenției de Investigații de Mediu (EIA) potrivit căruia aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal a fost compania austriacă.

'Le impunem furnizorilor noștri să respecte toată legislația în vigoare și să dovedească proveniența legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât, nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete și corecte, ci îl raportăm autorităților competente sa investigheze și să sancționeze eventualele nereguli. Doar în ultimul an, Holzindustrie Schweighofer a respins și raportat 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme', precizează un comunicat al companiei remis AGERPRES.

Totodată, Holzindustrie menționează că este singura companie din industria de prelucrare a lemnului din România care nu acceptă lemn provenit din parcuri naționale și arată, totodată, că nu se poate vorbi de un monopol în condițiile în care în România există aproximativ 5.000 de procesatori de lemn.

'HS este cel mai mare importator de lemn din România. Compania importă anual din țările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buștean pentru care plătește taxe de peste 40 de milioane de lei, în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de bustean neprelucrat', se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, peste 70% din materia primă utilizată în industria de mobilă din România o reprezintă lemnul de foioase, nu de rășinoase, astfel că industria de prelucrare de cherestea de rășinoase nu este responsabilă de lipsa de materie primă sau de falimentele unor producători de mobila după anul 1990. De altfel, 95% dintre produsele Holzindustrie Schweighofer sunt produse cu valoare adaugată din care mare parte sunt vândute direct în România, inclusiv către fabrici de mobilă, subliniază compania.

Cu privire la acuzația potrivit căreia HS ar oferi bonusuri pentru tăierile de lemn ce depășesc limitele din APV (Act de Punere în Valoare — documentul de proveniență a materialelor lemnoase), reprezentanții companiei austriece au explicat faptul că bonusul prevăzut în contractul de prestări servicii de exploatare este un bonus de calitate, oferit tuturor prestatorilor care asigură o bună sortare a materialului exploatat, nu produc prejudicii în fondul forestier, respectă regulile silvice de exploatare și reglementările de securitate în muncă etc.

Pe de altă parte, în comunicat se precizează că în urma unor controale realizate de Ministerul Mediului la fabricile din Sebeș și Rădăuți, a fost întocmit un raport care, conform procedurilor legale din România, a fost trimis către Parchetul General, însă subliniază că nu a primit încă o copie a acestui document.

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă. Compania a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș iar în prezent operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrica de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești. 'De la intrarea pe piața locală și până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro', se mai arată în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /