Isărescu, despre macrostabilitate: E ca sănătatea; îți dai seama cât de importantă este când o pierzi

Isărescu, despre macrostabilitate: E ca sănătatea; îți dai seama cât de importantă este când o pierzi

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a pledat din nou, marți, pentru o relaxare fiscală "la momentul potrivit" și cu măsură, considerând că aplicarea tuturor măsurilor cuprinse în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2016 nu este sustenabilă. "Grămada neînțeleaptă de șase măsuri, toate cu impact mare, începând de la 1 ianuarie 2016 ... poate era bine să fie tratate separat. Cu toate nu merge, nu încape!", a declarat guvernatorul, într-o conferință de presă.

Potrivit guvernatorului BNR, macrostabilitatea poate fi comparată cu sănătatea.
"Îți dai seama cât de importantă este când o pierzi, iar reparațiile, tratamentele sunt dureroase, așa cum se întâmplă și cu sănătatea. De aceea, sub nicio formă nu trebuie s-o pierdem", a precizat Mugur Isărescu.

În altă ordine de idei, el a spus că a avut o nouă discuție cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cu privire la Codul Fiscal, însă fiecare și-a menținut punctul de vedere.

"Ieri (luni — n. r.) ne-am văzut cu ministrul Finanțelor. Întâlnirea este instituțională, trebuie să spun că nu este nimic nou. Aceste întâlniri fac parte din întâlnirile instituționale și din conlucrarea celor două instituții. (...) Schimbul de informații a fost foarte bun, nu ne-am spus lucruri noi, pentru că ne știm pozițiile. Noi am reiterat riscurile (aplicării unor măsuri din noul Cod Fiscal — n. r.) la adresa stabilității, dânsul a subliniat și contextul politic în care are loc această dezbatere despre Codul Fiscal. Noi am subliniat încă o dată că poziția noastră nu se referă la Codul Fiscal, că sunt multe elemente bune, se referă la acest pachet de măsuri, de reducere de taxe și impozite, aglomerate într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu e vorba nici de alb-negru, da sau împotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau nu împotriva măsurilor fiscale, este vorba de dozaj, de măsuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporțiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2% — 2,3% din PIB. Ea pare mică, dar este o cifră foarte mare. Ea poate să schimbe traiectoria economiei românești pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă și, chiar dacă am vrea, nu putem să compensăm dintr-odată. De aceea, dozajul este cheia problemei", a subliniat șeful BNR.

Mugur Isărescu a făcut referire și la opinia reprezentanților Fondului Monetar Internațional cu privire la aplicarea Codului Fiscal.
"Am citit și eu comunicatul Fondului și mi se pare că merge în aceeași direcție și insistă pe aceleași lucruri. În sfârșit, dânșii, fiind mai apropiați pe probleme fiscale cu Ministerul de Finanțe, fac și recomandări privind unele opțiuni. (...) Este un comunicat foarte dens. Fac un apel către economiștii din România să îl citească cu atenție", a subliniat șeful Băncii Centrale.

El a făcut această remarcă în contextul în care există opinii potrivit cărora măsurile de relaxare fiscală ar trebui contracarate prin măsuri de politică monetară.
"Am auzit că BNR nu are vână, că trebuie să vină să contracareze (măsurile de relaxare fiscală — n. r.) Ce înseamnă asta? Să te duci cu dobânzile în ceruri ... Și nu contracarează politica fiscală suficient, dar omoară economia de piață, sectorul privat, populația. (...) Atenție la lanțul de consecințe care pot să apară dintr-o combinație nefericită dintre politica monetară și politica fiscal-bugetară. E ca la o prăjitură bună...ingredientele nu se compensează unele pe altele. Nu există substitut la politici macroeconomice coerente. Apropo și de comitet (Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială — n. r.)...e mult mai bine să discuți înainte să găsești dozajul optim", a încheiat Mugur Isărescu.

Codul Fiscal, în forma aprobată de Parlament, va genera o majorare a deficitului bugetar la 3% din PIB, va periclita realizările economice obținute de România în ultimii ani și va determina revenirea la austeritate, se arată în documentul intitulat 'O Decizie Crucială', semnat de șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România, Andrea Schaechter, și de reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

''România a făcut pași importanți în ultimii șapte ani pentru a-și îmbunătăți finanțele publice controversate. Suntem îngrijorați că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizări. El ar presupune o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB și o majorare a deficitului bugetar de până la cel puțin 3% din PIB, plasând astfel datoria publică pe o traiectorie ascendentă. În mod alternativ, pentru a menține sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului, precum și renunțarea la inițiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate și educație'', se menționează în documentul citat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria