Marii consumatori de electricitate vor plăti doar 15% din certificatele verzi dacă au o pondere a energiei în costuri mai mare de 20%

Marii consumatori de electricitate vor plăti doar 15% din certificatele verzi dacă au o pondere a energiei în costuri mai mare de 20%

„În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%“, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica după primirea avizului Comisiei Europene.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane, potrivit ministerului Economiei.

Industria a fost scurtcircuitată de energia regenerabilă

„Menţinerea competitivităţii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat şi locurile de muncă create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numără: punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat. Este important să creăm condiţiile păstrării activităţii industriei locale şi, mai mult, să avem perspectiva pregătirii forţei de muncă calificate“, a declarat Constantin Niţă ministrul Economiei.

Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin sistemul de certificate verzi. Fiecare producător primeşte gratuit un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere proporţional cu energia livrată. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. În final, consumatorii, adică populaţia şi industria, plătesc acest subvenţii.

În ultimul an industria a criticat în dese rânduri aceste subvenţii, care le cresc puternic costurile şi scad productivitatea produselor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro