MFE: Cererile de rambursare pe POSDRU pot fi plătite și după 31 decembrie 2015

MFE: Cererile de rambursare pe POSDRU pot fi plătite și după 31 decembrie 2015

Cererile de rambursare pe Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pot fi plătite și după 31 decembrie 2015, conform regulamentelor europene, informează Ministerul Fondurilor Europene (MFE), ca urmare a unei scrisori deschise transmisă, vineri, de ONG-uri și patronate.

'Din punctul de vedere al activităților tehnice care se desfășoară în această perioadă, reprezentanții MFE au comunicat deschis situația existentă, pentru a asigura transparența. Astfel, am informat că, din cauza numărului mare de cereri de plată, cereri de lichidare și cereri de rambursare, Autoritatea de Management se va concentra cu prioritate în a procesarea cererilor de plată și de lichidare. Acestea conțin facturi cu obligații de plată ale beneficiarilor către terți, care nu pot fi achitate mai târziu de 31 decembrie 2015. După finalizarea plăților aferente cererilor de plată și de lichidare, vor fi procesate și plătite cererile de rambursare, care conțin facturi deja emise și care, conform Regulamentelor europene, pot fi plătite și după 31 decembrie 2015', arată MFE, într-un comunicat, remis AGERPRES.

Potrivit instituției, din cauza numărului mare de cereri de plată, lichidare și rambursare depuse într-un timp foarte scurt, și a capacității administrative insuficiente a Autoritatea de Management (AM) și Organismul Intermediar (OI), termenul de 20 de zile lucrătoare pentru plata cererilor de rambursare a fost depășit.

'În condițiile date, reprezentanții AM POSDRU fac eforturi să proceseze și să plătească cu celeritate cele 5.591 de cereri aflate la nivelul AM și OI, din care 3.901 de cereri de rambursare', se arată în comunicat.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș, ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, și directorului Autorității de Management, Vladimir Rovinescu transmisă, vineri, AGERPRES, ONG-urile și patronatele susțin că neplata cererilor de rambursare până la 30 decembrie 2015 pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane conduce la consecințe foarte grave, atât pentru beneficiari, cât și pentru bugetul României.

'Solicităm achitarea de urgență a cererilor de rambursare validate și transmise la AM POSDRU, de către Organismele Intermediare Regionale (OIR), până la data de 28 decembrie 2015, precum și organizarea unei întâlniri până la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul căreia să se prezinte concret modalitățile de acțiune ale Ministerului Fondurilor Europene și AM POSDRU pentru evitarea unor pierderi financiare de ordinul a sute de milioane de euro pentru bugetul de stat', afirmă ONG-urile și patronatele în scrisoarea deschisă.

Potrivit sursei citate, sute de beneficiari au depus cereri de rambursare începând cu luna august, cu certitudinea că până la finalul anului vor primi sumele respective pentru a acoperi cheltuielile restante din cadrul proiectelor, cheltuieli care au devenit restante ca urmare a nerespectării de către AM POSDRU a termenelor contractuale de procesare și plată.

'Dacă nu se încasează aceste cereri de rambursare până pe 30 decembrie, beneficiarii sunt în imposibilitatea de a avansa sumele respective pentru a finaliza din punct de vedere financiar proiectele. Tot ceea ce se va plăti după 1 ianuarie 2016 reprezintă cheltuieli care nu mai pot fi solicitate spre decontare nici de beneficiari către AM POSDRU, nici de România de la Comisia Europeană. Neplata cererilor de rambursare până la 30 decembrie 2015 conduce la consecințe foarte grave, atât pentru beneficiari cât și pentru bugetul României', informează documentul citat.

ONG-urile și patronatele precizează că, în situația în care nu se asigură surse pentru plata cererilor de rambursare restante, beneficiarii vor demara procese colective în instanță începând cu luna ianuarie 2016, pentru recuperarea daunelor cauzate.

'Temeiul legal pentru aceste acțiuni este reprezentat de articolul care vizează drepturile și obligațiile AM POSDRU/OI POSDRU delegat, respectiv: 'AM POSDRU are obligația de a efectua rambursarea cheltuielilor în termen de maximum 20 (douăzeci) de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de rambursare, în condițiile în care este însoțită de toate documentele solicitate prin prezentul contract'. Constatăm, astfel că, într-o perioadă în care creșterea absorbției fondurilor europene ar trebui să fie un obiectiv important al Ministerului Fondurilor Europene, deciziile luate conduc în fapt la scăderea absorbției fondurilor europene', se spune în scrisoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...