Ministerul Finanțelor a împrumutat, joi, 162 de milioane de lei de la bănci, la un randament de 2,1% pe an

Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat joi 162 de milioane lei de la băncile comerciale, printr-o licitație de obligațiuni cu maturitatea reziduală la 31 de luni, nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta fiind de 1,26% pe an. Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar cererile băncilor au fost de 386,5 milioane de lei.

Vineri va fi organizată o licitație suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de euro la randamentul stabilit joi.

MFP a planificat împrumuturi de 2,755 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie, din care 2,5 miliarde de lei prin cinci licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 de milioane de lei fiecare, pe 11 și, respectiv, 22 iunie.

De asemenea, vor fi organizate șase licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,7 miliarde de lei, cu scadențe la trei, cinci, șapte și zece ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

În 2015, MFP intenționează să împrumute de pe piața internă circa 10 — 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie și 25 — 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligațiuni benchmark. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Așa arată soția premierului desemnat

3 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

4 Să-l salte procurorii! „Mi-a cerut să rețin avioanele la sol în ziua moțiunii!” Acuzații grave ale fostului di…

5 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic