Moody's a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile Raiffeisen Bank România

Moody's a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile Raiffeisen Bank România

Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a plasat, luni, sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile 'Ba1' atribuite pentru datoriile și depozitele pe termen lung ale Raiffeisen Bank România, informează un comunicat de presă.

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

În schimb, Moody's a confirmat ratingul pentru soliditate financiară, precum și pe cel pentru datoriile pe termen scurt ale Raiffeisen Bank România. Perspectiva asociată ratingului pentru soliditate financiară rămâne una stabilă.

Agenția de evaluare a precizat că acțiunea vizând ratingurile Raiffeisen Bank România vine la o săptămână după ce Moody's a coborât ratingurile similare ale băncii mamă, Raiffeisen Bank International. La data de 23 decembrie, Moody's a retrogradat calificativul acordat pentru depozitele pe termen lung ale RBI de la 'A3' până la 'Baa1'. Ratingul pentru soliditatea financiară al RBI a fost coborât și el de la 'D plus' la 'D'. În plus, ambele calificative au fost puse sub supraveghere în vederea unei noi posibile retrogradări.

'Revizuirea pentru o posibilă retrogradare reflectă posibilitatea ca sprijinul de o treaptă venit de pe urma unui posibil sprijin financiar din partea băncii mamă să fie eliminat și, în consecință, ratingul pentru datoriile și depozitele pe termen lung ale Raiffeisen Bank România vor fi coborâte, în situația în care ratingul pentru soliditatea financiară al RBI va suferi o nouă retrogradare', se arată în comunicatul Moody's.

Agenția de evaluare precizează că, deși Raiffeisen Bank România are legături financiare directe și o dependență relativ limitată de RBI, de numai 0,3% din activele totale și 9,4% din pasive, o deteriorare a situației Raiffeisen Bank International ar putea avea efecte negative asupra diviziei din România. Însă, Moody's susține că aceste riscuri sunt deja încorporate în ratingul Raiffeisen Bank România, care este mai mic decât cel al băncii mamă.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. În 2013, banca a obținut un profit net de 104 milioane de euro, în creștere cu 18% față de 2012.

AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina