Nuclearelectrica: Extinderea duratei de viaţă a reactorului 1 de la Cernavodă va costa 1-1,5 miliarde de euro. Acesta va funcţiona încă 25 de ani

„Unitatea 1 de la Cernavodă (pusă în funcţiune în decembrie 1996 - n.r.) urmează să fie oprită în jurul anilor 2025-2026, urmând intrarea într-un proces de extindere a duratei de viaţă pentru încă circa 25 ani. Durata efectivă a acestei operaţiuni este de circa 1,5-2 ani, iar costurile, estimate în jurul a 1-1,5 miliarde de euro, diferă în funcţie de volumul activităţilor planificate a se realiza în acea perioadă“, a afirmat Lulache.

 

Un reactor nuclear dotat cu tehnologie CANDU-6, aşa cum sunt cele două unităţi operaţionale ale centralei din Cernavodă, funcţioneză 25-27 de ani, după care, pentru a produce în continuare electricitate, au nevoie de investiţii care le pot prelungi durata de viaţă cu încă aproximativ 25 de ani.

 

Procesul va include studii, analize, evaluări ale stării componentelor, definirea volumului de lucrări, încheierea de contracte pentru proiectare, procurare şi execuţie şi asigurarea finanţării necesare.

 

„Eforturile investiţionale majore vor fi alocate în perioada 2020-2025. Pe perioada de execuţie a lucrărilor propriu-zise de extindere a duratei de viaţă, unitatea 1 urmează să fie complet oprită, rezultând o reducere cu circa 5,5 TWh a energiei electrice produsă anual de companie“, a mai spus Lulache.

 

Al doilea reactor funcţional al centralei din Cernavodă a fost pus în funcţiune în 2007.

 

Reactoarele 3 şi 4, proiect de 6,5 miliarde de euro

 

Compania vrea să construiască alte două unităţi nucleare pe platforma de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,5 miliarde de euro din care statul român a investit deja circa un miliard de euro prin construirea activelor de la Cernavodă şi producerea de apă grea. Societatea intenţionează să fie şi acţionar minoritar la proiectul hidrocentralei pe pompaj de la Tarniţa, proiect de 1,2 miliarde de euro, dar şi la cablul submarin care ar trebui să lege România de Turcia. Prin acest cablu, compania ar putea exporta electricitate.

 

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie, un ac'ionar minoritar semnificativ fiind Fondul Proprietatea. Societatea este listată pe Bursa de Valori Bucureşti. Compania asigură anual circa 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

4 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde