Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Nuclearelectrica: Extinderea duratei de viaţă a reactorului 1 de la Cernavodă va costa 1-1,5 miliarde de euro. Acesta va funcţiona încă 25 de ani

„Unitatea 1 de la Cernavodă (pusă în funcţiune în decembrie 1996 - n.r.) urmează să fie oprită în jurul anilor 2025-2026, urmând intrarea într-un proces de extindere a duratei de viaţă pentru încă circa 25 ani. Durata efectivă a acestei operaţiuni este de circa 1,5-2 ani, iar costurile, estimate în jurul a 1-1,5 miliarde de euro, diferă în funcţie de volumul activităţilor planificate a se realiza în acea perioadă“, a afirmat Lulache.

 

Un reactor nuclear dotat cu tehnologie CANDU-6, aşa cum sunt cele două unităţi operaţionale ale centralei din Cernavodă, funcţioneză 25-27 de ani, după care, pentru a produce în continuare electricitate, au nevoie de investiţii care le pot prelungi durata de viaţă cu încă aproximativ 25 de ani.

 

Procesul va include studii, analize, evaluări ale stării componentelor, definirea volumului de lucrări, încheierea de contracte pentru proiectare, procurare şi execuţie şi asigurarea finanţării necesare.

 

„Eforturile investiţionale majore vor fi alocate în perioada 2020-2025. Pe perioada de execuţie a lucrărilor propriu-zise de extindere a duratei de viaţă, unitatea 1 urmează să fie complet oprită, rezultând o reducere cu circa 5,5 TWh a energiei electrice produsă anual de companie“, a mai spus Lulache.

 

Al doilea reactor funcţional al centralei din Cernavodă a fost pus în funcţiune în 2007.

 

Reactoarele 3 şi 4, proiect de 6,5 miliarde de euro

 

Compania vrea să construiască alte două unităţi nucleare pe platforma de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,5 miliarde de euro din care statul român a investit deja circa un miliard de euro prin construirea activelor de la Cernavodă şi producerea de apă grea. Societatea intenţionează să fie şi acţionar minoritar la proiectul hidrocentralei pe pompaj de la Tarniţa, proiect de 1,2 miliarde de euro, dar şi la cablul submarin care ar trebui să lege România de Turcia. Prin acest cablu, compania ar putea exporta electricitate.

 

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie, un ac'ionar minoritar semnificativ fiind Fondul Proprietatea. Societatea este listată pe Bursa de Valori Bucureşti. Compania asigură anual circa 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Momentul când o jandarmeriță îl gazează mortal pe bărbatul din Vatra Dornei. Un martor a avertizat-o că …

2 Un bărbat din Vatra Dornei a MURIT la spital, după ce jandarmii l-au ținut minute bune la pământ și i-au pulve…

3 VIDEO Ea este jandarmerița care mestecă gumă în timp ce gazează mortal un om!

4 VIDEO Firea declanșează RĂZBOIUL în PSD! ATACURI fără perdea la Dăncilă și slugoii din noua clică!

5 ALERTĂ Bătăușii belgianului care promovează România de 23 de ani au fost ARESTAȚI! Amănunte ȘOCANTE

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă