OMV pregătește un nou program de austeritate din cauza scăderii prețului petrolului

Directorul general al grupului energetic austriac OMV, Rainer Seele, a avertizat că actualul program de austeritate nu este suficient la un preț al petrolului de 30 de dolari per baril, informează APA.

'Am început anul 2014 cu un program de austeritate semnificativ denumit 'Fit for Fifty'. Însă acesta nu este suficient în condițiile în care prețul petrolului este de 30 de dolari per baril', a declarat șeful OMV într-un interviu pentru mai multe publicații din Austria. 'De acea, în prezent nu sunt interesat în principal de subiectul Rusia ci de reducerea costurilor', a mai spus Rainer Seele, adăugând că detaliile cu privire la noul program de reducere a costurilor vor fi prezentate pe data de 18 februarie.

Întrebat dacă noul program de reducere a costurilor va include și restructurări de personal, Rainer Seele a evitat să dea un răspuns concret.'Consiliul de Administrație nu se concentrează pe reduceri de personal. Dar la un preț al petrolului de 30 de dolari per baril acest lucru nu poate fi exclus', a spus Seele.

Potrivit directorului general de la OMV, costurile de producție ale grupului austriac pe segmentul upstream sunt cu peste 10% mai mari decât cele ale concurenților. De aceea, Seele vrea să promoveze o creștere mai puternică în regiunile cu costuri de producție reduse. 'Acestea sunt Orientul Mijlociu cu Abu Dhabi și Iran, precum și Rusia. În aceste regiuni putem face afaceri solide chiar și dacă prețul petrolului scade la 15-20 de dolari', a declarat Rainer Seele.

De asemenea, directorul general al OMV a apreciat că deținerea unei participații la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia este 'o oportunitate' pentru că va permite grupului austriac să-și formeze rezerve semnificative. Cu toate acestea, Rainer Seele a subliniat că discuțiile dintre OMV și Gazprom cu privire la un posibil schimb de active sunt deocamdată într-un stadiu 'embrionar'.

OMV și Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acțiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participații de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia. Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat la finele anului trecut că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom.

Potrivit unui articol apărut în presa austriacă în decembrie 2015, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) și Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea rușilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autoritățile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie.

AGERPRES/(AS—autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

4 Femeia cu sârmă și-a șters postarea! Comentariile au rămas: „Mahalagioaică ordinară” „Mănânci căcat!”

5 CTP a analizat prestația președintelui la conferința de presă: „A dat o impresie de umanitate. A răspuns în mu…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing