Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Preţurile locuinţelor au scăpat de sub control la Londra

Inflaţia anualizată din Marea Britanie a scăzut în martie la 1,6%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi jumătate, în timp ce preţurile locuinţelor au urcat cu 9,1% în ultimul an, creştere generată în principal de piaţa londoneză, unde se vorbeşte deja despre o bulă speculativă periculoasă.

Preţurile locuinţelor au scăpat de sub control la Londra (Imagine: Shutterstock)

Institutul naţionat de statistică din Marea Britanie a anunţat marţi că preţurile de consum erau la finele lunii martie cu 1,6% mai ridicate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, inflaţia încetinind de la 1,7% în februarie, potrivit Bloomberg.

Inflaţia din Marea Britanie a coborât astfel la cel mai redus nivel din octombrie 2009 şi se menţine de trei luni consecutive sub ţinta Băncii Angliei, de 2%. Instituţia menţine dobâda de politică monetară la minimul istoric de 0,5%.

Între timp, creşterile salariale au început să depăşească rata inflaţiei.

"Puterea de cumpărare a populaţiei se îmbunătăţeşte. În prezent, creşterea cheltuielilor de consum este susţinută de scăderea economiilor şi majorarea creditării. Dacă veniturile reale vor continua să se îmbunătăţească în următoarele trimestre, atunci creşterea cheltuielilor de consum va fi justificată în tot mai mare măsură de situaţia economică", comentează pentru Bloomberg un economist de la Scotiabank.

Statistica britanică a mai anunţat, marţi, că preţurile locuinţelor au urcat cu 9,1% în intervalul februarie 2013 - februarie 2014, cea mai puternică creştere de la jumătatea anului 2010. În Londra, preţurile locuinţelor au crescut cu 17,7%, cel mai rapid ritm din iulie 2007.

"Datele subliniază preţurile îngrijorătir de ridicate ale locuinţelor în Londra, unde deja se poate vorbi în mod justificat de o bulă speculativă. Credem că Banca Angliei ar putea lua noi măsuri în acest an pentru frânarea pieţei locuinţelor", comentează pentru Bloomberg Howard Archer, economist la IHS Global Insight.

Mai mulţi analişti şi economişti citaţi de The Guardian au avertizat că preţurile locuinţelor în Londra au scăpat de sub control şi au calificat situaţia pieţei rezidenţiale din Londra drept "o bulă" sau chiar "o super-bulă".

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ionela Arcanu, adevăruri crunte despre Toader!

2 ALERTĂ Priviți ce este la Botoșani! Dragnea a chemat jandarmii! VIDEO

3 VIDEO Imagini INCREDIBILE! Priviți, Dragnea, huiduit și băgat pe furiș în Casa Sindicatelor din Botoșani!

4 Destabilizarea României. Adevărata miză a păpușii infractoare Dragnea. Aceste lucruri au fost scrise în februa…

5 De ce sondajele nu mint. Cum era PSD în 2016 și cum arată în 2019

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere