Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Raport Erste Group Research: Creşterea economică a României va depăşi aşteptările în acest an

Anliştii Dumitru Dulgheru şi Marina Spătaru de la BCR spun că economia României va depăşi aşteptările, aceştia crescând estimarea de creştere a PIB la 3%, scrie economica.net.

„Un torent de date, începând cu producţia industrială, exporturile, vânzările cu amănuntul şi sfârşind cu serviciile dedicate companiilor, a adăugat dovezi că economia românească este pe cale să crească mai repede decât era de aşteptat pentru primul trimestru din 2014“, scriu aceştia în raportul Erste Group Research.

Printre argumentele invocate se numără şi creşterea „solidă“ a producţiei industriale, de 9,1%, „cu industria prelucrătoare prinzând rădăcini adânci în zona pozitivă“. De asemenea, acest lucru a fost vizibil şi în ceea ce priveşte exporturile, care au crescut cu 12% în luna februarie, tot în termeni anuali.

„A trebuit să creştem estimarea noastră anterioară privind exporturile din 2014 la 7% de la 6%“, au precizat analiştii.

Vânzările cu amănuntul au furnizat o altă surpriză pozitivă, avansând cu 7,5% an/an în februarie, vânzările nealimentare urcând cu mai mult de 12%.

Potrivit noilor estimări Erste – BCR, industria va creşte cu 3,8% (vechea prognoză era de 2,4), agricultura va stagna (+1,5), construcţiile vor creşte cu 2,5% (3), iar comerţul şi serviciile cu 3% (2,3). Se vor colecta taxe cu 2,8% mai mari (2,3).

Se va cheltui cu 2,4% mai mult în sectorul privat (2), cu 1,5% în sectorul public (1), şi se va investi cu 4% mai mult în 2014 faţă de 2013. Exporturile vor creşte cu 5,7% (3,8), iar importurile cu 4,9% (3,5), potrivit estimărilor Erste – BCR. 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

3 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi