Raport Erste Group Research: Creşterea economică a României va depăşi aşteptările în acest an

Anliştii Dumitru Dulgheru şi Marina Spătaru de la BCR spun că economia României va depăşi aşteptările, aceştia crescând estimarea de creştere a PIB la 3%, scrie economica.net.

„Un torent de date, începând cu producţia industrială, exporturile, vânzările cu amănuntul şi sfârşind cu serviciile dedicate companiilor, a adăugat dovezi că economia românească este pe cale să crească mai repede decât era de aşteptat pentru primul trimestru din 2014“, scriu aceştia în raportul Erste Group Research.

Printre argumentele invocate se numără şi creşterea „solidă“ a producţiei industriale, de 9,1%, „cu industria prelucrătoare prinzând rădăcini adânci în zona pozitivă“. De asemenea, acest lucru a fost vizibil şi în ceea ce priveşte exporturile, care au crescut cu 12% în luna februarie, tot în termeni anuali.

„A trebuit să creştem estimarea noastră anterioară privind exporturile din 2014 la 7% de la 6%“, au precizat analiştii.

Vânzările cu amănuntul au furnizat o altă surpriză pozitivă, avansând cu 7,5% an/an în februarie, vânzările nealimentare urcând cu mai mult de 12%.

Potrivit noilor estimări Erste – BCR, industria va creşte cu 3,8% (vechea prognoză era de 2,4), agricultura va stagna (+1,5), construcţiile vor creşte cu 2,5% (3), iar comerţul şi serviciile cu 3% (2,3). Se vor colecta taxe cu 2,8% mai mari (2,3).

Se va cheltui cu 2,4% mai mult în sectorul privat (2), cu 1,5% în sectorul public (1), şi se va investi cu 4% mai mult în 2014 faţă de 2013. Exporturile vor creşte cu 5,7% (3,8), iar importurile cu 4,9% (3,5), potrivit estimărilor Erste – BCR. 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum va fi reformat Ministerul de Interne. Poliţia înghite Jandarmeria la oraş. La sate, e invers

2 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

3 Ți-ai dracu de șobolani! / Șerban Nicolae și-a secretizat sursa a 260.000 de euro, un cont și salariul de la sta…

4 Asta se întâmplă în toate instituțiile! De fapt, tot PSD conduce România!

5 VIDEO Prostul Guvernului a comis-o în direct: penelede, penedeleo, penedele doi..pene

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb