Rata de încetare a contractelor de muncă a crescut la 16,4%, anul trecut (studiu)

Rata de încetare a contractelor de muncă a crescut la 16,4%, anul trecut (studiu)

Rata de încetare a contractelor de muncă în România a fost de 16,4% anul trecut, în creștere cu 0,2% față de anul precedent, potrivit studiului PwC Saratoga 2014, citat într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES ARHIVĂ

Valoarea este ușor mai ridicată față de media din Europa Centrală și de Est de 14,9% și cea din Europa de 14,3%.

"Deși la nivelul muncitorilor se observă o scădere a ratei de încetări ale contractelor de muncă, în rândul personalului administrativ s-a înregistrat o creștere a acestei rate, reflectând presiunea pusă de angajatori pe departamentele de suport. Totodată, ținând cont de scăderea ratei de recrutare externă (de la 14,1% la 11,9%) se observă continuarea eforturilor angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizații de a genera aceleași rezultate cu resurse mai puține", a declarat Horațiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de Servicii de Consultanță în Resurse Umane din PwC România.

Din punctul de vedere al sectoarelor de activitate, arată PwC, se observă în continuare o rată peste medie a încetărilor în retail (sector tradițional caracterizat printr-o fluctuație mare de personal) și în industria bunurilor de larg consum (în creștere cu 8% față de anul anterior), semn al restructurărilor masive din acest sector de activitate din ultima perioadă. În schimb, în sectorul farmaceutic și în cel de producție industrială rata de încetare a contractelor de muncă a fost sub media pieței.

Potrivit comunicatului, un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune și post-recesiune este absenteismul organizațional.

"Deși România rămâne sub nivelul țărilor europene în ceea ce privește absenteismul, s-a înregistrat o creștere a ratei acestuia de la 1,5% la 2,4%, mai ales în rândul specialiștilor (de la 2% la 2,4%) și a muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precădere în sectorul bunurilor de larg consum.

Studiul PwC Saratoga România 2014 prezintă date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice (industria farmaceutică, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail și servicii financiare).

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…