România a mandatat mai multe bănci să pregătească o emisiune de obligațiuni în euro (Reuters)

România a mandatat HSBC, Raiffeisen Bank International, SG CIB și UniCredit să pregătească o emisiune de eurobonduri pe zece ani, transmite Reuters, citând surse bancare.

Detaliile tranzacției urmează să fie anunțate în cursul zilei de marți.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's și de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's și Fitch.

Analiștii apreciază că obligațiunile României sunt parțial protejate de creșterea încrederii investitorilor în gradul de îndatorare al țării, mai scăzut decât în multe alte state din UE. Estimările Comisiei Europene arată că, în acest an, nivelul datoriei României va fi de 40% din PIB, față de 42% din PIB în Suedia, 75% din PIB în Germania, 80% din PIB în Ungaria și o medie de 96% din PIB în zona euro.

Guvernul român intenționează să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, într-un interviu citat de Bloomberg. Anterior, directorul general al Trezoreriei statului, Diana Popescu, declara că vânzarea era programată la finele anului.

Potrivit analiștilor, decizia autorităților de a urgenta planurile privind accesarea piețelor internaționale a fost determinată de teama ca sentimentul investitorilor să nu se deterioreze după alegerile prezidențiale de luna viitoare.

'Riscurile apărute de pe urma alegerilor i-au determinat să ia în considerare accelerarea procedurilor', a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.

Săptămâna trecută, randamentul pentru eurobondurile românești cu maturitatea în luna aprilie 2024 se situa la 2,71%, în apropiere de minimul record de 2,66% înregistrat în urmă cu șapte săptămâni.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

4 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

5 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel