România a mandatat mai multe bănci să pregătească o emisiune de obligațiuni în euro (Reuters)

România a mandatat mai multe bănci să pregătească o emisiune de obligațiuni în euro (Reuters)

România a mandatat HSBC, Raiffeisen Bank International, SG CIB și UniCredit să pregătească o emisiune de eurobonduri pe zece ani, transmite Reuters, citând surse bancare.

Detaliile tranzacției urmează să fie anunțate în cursul zilei de marți.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's și de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's și Fitch.

Analiștii apreciază că obligațiunile României sunt parțial protejate de creșterea încrederii investitorilor în gradul de îndatorare al țării, mai scăzut decât în multe alte state din UE. Estimările Comisiei Europene arată că, în acest an, nivelul datoriei României va fi de 40% din PIB, față de 42% din PIB în Suedia, 75% din PIB în Germania, 80% din PIB în Ungaria și o medie de 96% din PIB în zona euro.

Guvernul român intenționează să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, într-un interviu citat de Bloomberg. Anterior, directorul general al Trezoreriei statului, Diana Popescu, declara că vânzarea era programată la finele anului.

Potrivit analiștilor, decizia autorităților de a urgenta planurile privind accesarea piețelor internaționale a fost determinată de teama ca sentimentul investitorilor să nu se deterioreze după alegerile prezidențiale de luna viitoare.

'Riscurile apărute de pe urma alegerilor i-au determinat să ia în considerare accelerarea procedurilor', a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.

Săptămâna trecută, randamentul pentru eurobondurile românești cu maturitatea în luna aprilie 2024 se situa la 2,71%, în apropiere de minimul record de 2,66% înregistrat în urmă cu șapte săptămâni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”