ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 15 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 15 DECEMBRIE

Anul 2014 a fost unul dificil pentru sectorul zootehnic, pentru că a pierdut capacitatea de a exporta animale vii în zona Orientului Mijlociu, pagubele estimate până în prezent reprezentând în jur de 150 - 200 de milioane de euro, afirmă președintele Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară și Servicii Conexe 'PRO AGRO', Alex Jurconi, într-un interviu acordat AGERPRES. Acesta consideră că formele directe de ajutor de stat sunt singurele soluții pentru redresarea sectorului zootehnic, disponibile atât în plan european, cât și național.

* Numărul exploatațiilor agricole a fost de circa 3,63 milioane, în 2013, mai mic cu circa 6%, față de cel înregistrat la Recensământul General Agricol 2010, ca urmare în principal a procesului de comasare, relevă datele Institutului Național de Statistică /INS/ transmise, luni, AGERPRES. Numărul exploatațiilor agricole fără personalitate juridică (în principal de tip exploatație agricolă individuală) a fost de 3,602 milioane, cu 5,9% mai mic decât în anul 2010. Numărul exploatațiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 27.880, în scădere cu 9,2% comparativ cu anul 2010.

* Numărul turiștilor nerezidenți cazați în hoteluri și pensiuni turistice a fost, în primele nouă luni ale anului, de aproape 1,5 milioane, iar cheltuielile realizate de aceștia s-au situat la 3,73 miliarde de lei, arată datele Institutului Național de Statistică, publicate luni. Potrivit sursei citate, la nivelul trimestrului III din acest an, numărul total de nerezidenți cazați în hoteluri și pensiuni turistice a fost de 641.200, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,52 miliarde lei.

* Bursa de Valori București /BVB/ a lansat, luni, noul site www.bvb.ro, care aduce un conținut variat de statistici și date de tranzacționare, interfața ușor de utilizat pentru produsele și serviciile oferite de BVB, precum și numeroase funcționalități, informează un comunicat al BVB remis luni AGERPRES.

* Efectivele de bovine și porcine au scăzut cu 2,7%, respectiv cu 20,8%, în anul 2013, iar cele de ovine și caprine au crescut cu 6,3%, respectiv cu 6,8% față de cele înregistrate la Recensământul General Agricol 2010, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/ transmise, luni, AGERPRES. Astfel, efectivul de bovine a scăzut, în 2013, la 1,936 milioane, de la 1,990 milioane în 2010, în total exploatații agricole.

* Pe parcursul anului 2014 a existat o colaborare, dar ineficientă, între sindicate și autorități, în care reprezentanții guvernamentali în fapt au tras numai de timp în ceea ce privește rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm, susține Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale 'Cartel Alfa', într-o declarație pentru AGERPRES.

* Mihai Tudose, propus pentru funcția de ministru al Economiei, Comerțului și Turismului, a primit aviz favorabil, cu 37 de voturi pentru, din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

* Comisiile parlamentare de specialitate au acordat, luni, cu 21 de voturi pentru și 7 împotrivă, aviz favorabil pentru Liviu Marian Pop, propus pentru portofoliul dialogului social în noul Cabinet Ponta.

* Ministrul Economiei, Constantin Niță, a făcut, luni, un bilanț la încheierea mandatului, anunțând pentru luna noiembrie exporturi record de 4,9 milioane euro, cu previziunea de încheiere a anului 2014 cu un volum de vânzări pe piețele externe de peste 50 miliarde euro.

* Comisia Europeană a demarat procesul de prezentare a planului de investiții, care va atrage în economie cel puțin 315 miliarde de euro în următorii trei ani, România fiind prima țară din Uniunea Europeană în care planul este detaliat, a anunțat, luni, vicepreședintele CE pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen.

* Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) avea în evidențe, luni, 11.372 locuri de muncă, cele mai multe fiind înregistrate în București — 2.451, Cluj-1.319, Ilfov-740, conform unui comunicat remis AGERPRES. Conform datelor rezultate din declarațiile agenților economici, cele mai puține oferte există în județele Sălaj (27), Ialomița (26), Suceava (20), Mehedinți (12) și Caraș-Severin (9).

* Femeile generează circa 25% din vânzările online de gadgeturi sau accesorii tech, în timp ce alte 20% din comenzile făcute de bărbați sunt adresate doamnelor din viața lor — mame, iubite, soții, fiice, conform unui studiu realizat de un retailer de IT&C din mediul online din România, remis, luni, AGERPRES. "Estimăm că circa 25% din vânzările noastre sunt realizate de femei care comandă tot mai des gadgeturi sau accesorii tech. De asemenea, cel puțin 20% din comenzile făcute de bărbați sunt adresate femeilor din viața lor — mame, iubite, soții, fiice', a spus Tudor Țiboc, directorul general al QuickMobile, realizatorul studiului.

* Hidroelectrica a înregistrat, după primele 11 luni din 2014, un profit record de 1,073 miliarde lei, în creștere cu 28% față de perioada similară a anului trecut, când compania a raportat un profit de 841 milioane de lei, informează, luni, un comunicat al companiei. Hidroelectrica a înregistrat, în noiembrie 2014, un profit de 130 milioane de lei, mai mare cu 66% raportat la rezultatul înregistrat în aceeași lună a anului trecut, în urma măsurilor luate de administratorul judiciar Euro Insol pentru reducerea cheltuielilor de exploatare și creșterea producției de energie.

* Recentele măsuri de politică monetară adoptate de BCE au redus riscurile în sistemul bancar din zona euro, dar încă este necesară o atenție sporită, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), Yannis Stournaras, la o conferință desfășurată la Atena, transmite Reuters. 'Astăzi avem dovada restrângerii presiunilor sistemice. Totuși, nu ar trebui să ne complacem, ci să fim vigilenți', a declarat Yannis Stournaras, care este și membru în consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene.

* Un număr de 24 de companii auto au majorat prețul modelelor lor vândute în Rusia, a anunțat publicația financiară 'Kommersant', citând datele agenției Autostat, transmite site-ul themoscowtimes.com. Luna aceasta, Mercedes-Benz a crescut prețul tuturor modelelor cu procentaje cuprinse între 2,3% și 10,8%, în timp ce Chevrolet a scumpit anumite modele cu 7,9% — 15,3%. Cea mai semnificativă majorare a fost anunțată de producătorul rus UAZ, de 18-25%.

* Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a dat asigurări că ratingul suveran al Australiei, 'AAA', nu va fi afectat imediat de anunțul Executivului privind majorarea deficitului bugetar, transmite Reuters. Guvernul australian se așteaptă ca în perioada iunie 2013 — iunie 2014 deficitul să crească de la 29,8 miliarde de dolari australieni la 40,4 miliarde de dolari australieni (33,2 miliarde de dolari SUA). Actualizarea datelor privind deficitul vine ca urmare a scăderii prețului materiilor prime, care afectează economia Australiei.

* Producătorul de automobile de lux Bentley, divizie a Volkswagen, și-a revizuit în creștere estimările privind vânzările pe plan global, după ce va lansa noi modele, cum ar fi primul său SUV, a anunțat luni publicația germană 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', transmite Reuters. Bentley are ca obiectiv livrări anuale de 20.000 de unități până în 2020, dublarea vânzărilor realizate în 2013 și extinderea țintei inițiale a companiei de a-și majora vânzările la 15.000 de modele până în 2018, a afirmat directorul general al Bentley, Wolfgang Duerheimer.

* Producătorul auto francez Renault SA va lansa anul viitor două modele noi în India, ca parte a planului de a-și majora cota de piață la 5% în următorii trei ani, transmite site-ul indiatimes.com. 'Obiectivul Renault în 2015 va fi introducerea a două noi modele pe segmentele A-entry și MPV (vehicule cu utilizare multiplă). Vrem să ne extindem și să ne întărim prezența în India intrând pe aceste segmente', a declarat Sumit Sawhney, directorul operațiunilor Renault din India, pentru agenția locală IANS.

* Bulgaria, Polonia și România ocupă primele locuri în Uniunea Europeană la creșterea costului orar al forței de muncă, în perioada 2008 — 2012, în timp ce în UE și zona euro costul orar al forței de muncă pentru întreaga economie a înregistrat un avans de 10,9% și, respectiv, 11,8%, conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...