Supermarketul, locul preferat de cumpărături pentru peste 83% dintre români; 66% preferă produsele alimentare românești (studiu)

Supermarketul este locul preferat de cumpărături pentru 83,6% dintre români, în timp ce prețul continuă să fie criteriul principal în alegerea locului pentru cumpărături (75,2%), arată un studiu realizat la cererea Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Potrivit acestuia, 66% dintre respondenți preferă produsele românești.

Pe de altă parte, 65,2% dintre români declară că se aprovizionează și de la magazinele de cartier, iar 45,2% din piețele agro-alimentare.

Prețul continuă să fie elementul primordial în alegerea locului pentru cumpărături (75,2%), în timp ce pentru 65,1% dintre români criteriul principal este calitatea produselor, iar pentru 58% contează distanța față de locuință.

Majoritatea românilor (72,6%) vede în supermarketuri un catalizator pentru economia națională, iar 74,4% consideră că acestea stimulează dezvoltarea orașelor. De asemenea, 82,6% dintre respondenți consideră că supermaketurile creează locuri de muncă pe plan local, în timp ce 10,7% cred că, dimpotrivă, le distrug. Conform sondajului, 54,65% dintre intervievați apreciază că supermarketurile oferă salarii mai mari angajaților decât micile magazine, în timp ce 18,4% nu sunt de acord cu această afirmație.

Potrivit sondajului, majoritatea românilor (71,5%) este de părere că supermarketurile comercializează produse mai ieftine decât magazinele mici sau decât piețele iar 84,1% spun că în supermarketuri se găsesc mai multe produse la prețuri reduse decât în alte magazine.

Cei mai mulți respondenți (64,9%) consideră că supermarketurile îi ajută să economisească, în timp ce 22,8% dintre ei cred că îi sărăcesc. Majoritatea românilor (65,9%) cred că produsele alimentare românești sunt mai bune calitativ decât cele străine, 27% sunt de părere că acestea sunt comparabile calitativ, în timp ce doar 4,6% spun că cele românești sunt mai proaste. În același timp, 39,7% dintre români afirmă că produsele alimentare românești sunt la fel de scumpe precum cele străine, iar 28,8% consideră că produsele autohtone sunt chiar mai scumpe.

De remarcat că românii au păreri diferite despre ceea ce înseamnă 'produs românesc'. Astfel, 36% spun că produs românesc este cel făcut după o rețetă românească, 26,6% spun că orice produs care se fabrică în România, indiferent de originea ingredientelor, de nume și de brand, 21,6% consideră că produsul românesc este cel tradițional, iar pentru 12,9% produsul românesc este cel care are un nume românesc.

'Studiul INSCOP confirmă preocuparea membrilor AMRCR de a răspunde într-o măsură cât mai mare așteptărilor consumatorilor de pe piața românească, de altfel una foarte competitivă și exigentă. Misiunea noastră este să oferim clienților produse și servicii de calitate, la cele mai bune prețuri din piață. În egală măsură, este limpede că activitatea noastră, a retailerilor, este perfectibilă iar sondajul ne-a semnalat unde este necesar să reevaluăm strategiile. Ne dorim să ne consolidăm poziția de lider în opțiunile de cumpărături ale consumatorilor', a spus Delia Nica, director executiv al AMRCR.

Măsura închiderii supermarketurilor în week-end nu este apreciată de populație, 52,6% dintre români considerând că aceasta ar avea ca efect creșterea cheltuielilor pentru cumpărături, pe de-o parte, și pierderea unor locuri de muncă (54,8%), pe de altă parte. În plus, vor avea de suferit și producătorii de alimente perisabile (61,4%), precum și firmele de transport (57,1%). 20,2% dintre intervievați merg la cumpărături în week-end pentru alimente, produse de igienă și de curățenie a casei, față de 5% care cumpără de la magazinele mici, iar 11,9% din piețe.

AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă