Toate tipurile de proceduri de achiziții publice trebuie să se desfășoare integral prin mijloace electronice (proiect)

Toate tipurile de proceduri de achiziții publice trebuie să se desfășoare integral prin mijloace electronice (proiect)

Toate tipurile de proceduri de achiziții publice trebuie să se desfășoare integral prin mijloace electronice (on-line), potrivit primei versiuni a proiectului Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Achizițiile publice publicat vineri spre consultare publică.

Principalele noutăți pe care le aduc acest norme se referă la modalitatea de consultare a pieței, reguli pentru evaluarea în avans (ex-ante) a documentației de atribuire, explicitarea criteriilor de atribuire 'calitate-preț' și 'costul cel mai scăzut', aplicarea procedurii simplificate, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor, remis AGERPRES.

Astfel, aplicarea criteriului de atribuire 'calitate-preț' este obligatorie în cazul contractelor având ca obiect prestații intelectuale (de natura celor de consultanță/asistență tehnică, elaborare studii, proiectare, supervizare sau altele asemenea, aferente unor proiecte de complexitate ridicată), iar stabilirea ofertei câștigătoare se realizează prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, unde ponderea alocată factorului preț nu poate fi mai mare de 40%.

Un alt exemplu se referă la detalierea modului în care autoritatea contractantă va realiza consultarea pieței. Anunțul prin care se inițiază consultarea pieței, ce va fi publicat în SEAP, trebuie să conțină o serie de elemente obligatorii, iar autoritatea contractantă are la dispoziție mai multe variante pentru a desfășura efectiv procesul de consultare și a utiliza propunerile/comentariile primite. Aspectele supuse consultării vizează, fără a se limita la acestea, potențiale soluții tehnice, financiare sau contractuale pentru satisfacerea nevoii autorității contractante, precum și aspecte legate de strategia de contractare, inclusiv divizare pe loturi, posibilitatea solicitării de oferte alternative și altele asemenea.

'Proiectul publicat spre consultare publică vineri, 15 ianuarie, este o primă versiune, pentru care ANAP (Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice — n.r.) dorește să obțină contribuții de substanță de la toate părțile interesate. ANAP va centraliza toate propunerile/sugestiile primite, acestea vor fi integrate în proiect și, ulterior, va mai fi publicată o versiune consolidată a proiectului. Și aceasta, la rândul ei, va fi supusă unei etape de consultări publice — cea prevăzută de Legea nr. 52/2003 a transparenței decizionale', se menționează în comunicatul Ministerului Finanțelor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Așa o fi?

4 Cifrele nu mint niciodată

5 Categoria „valori” / „Bujilă” și Leo de la Kuweit, la un pas de bătaie / În conflict a intervenit și Anaser