Transparency International România: Evazioniștii fiscali fură din veniturile publice

Transparency International România "salută campania de promovare a disciplinei fiscale ca atitudine de justiție socială, de combatere a fraudelor și a corupției privind veniturile bugetare" și consideră că "nu este indicată aplicarea unor decizii cu jumătate de măsură, pentru că evaziunea fiscală reprezintă furt din banii publici". "Având în vedere discuțiile din ședința de guvern de astăzi, 2 aprilie, pe această temă, apreciem că, în cazul în care inspectorii ANAF constată diferențe nefiscalizate de până la 300 de lei, amenda aplicată firmei respective trebuie să fie una descurajantă. În lipsa unor amenzi de acest tip, stabilirea unui plafon de la care să se aplice sancțiunile ar fi interpretat ca un plafon de toleranță, fapt pe care îl considerăm inadmisibil din punctul de vedere al contribuabililor corecți", precizează Transparency International România, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Organizația citată mai susține că o campanie împotriva ANAF este "greșit direcționată", având în vedere că responsabilitatea pentru suspendarea locurilor de muncă aparține acelor antreprenori care"înțeleg să riște sancțiunile prevăzute de lege prin fraudarea obligațiilor fiscale și care pun astfel în pericol locurile de muncă ale propriilor angajați".

"Este neconcurențial și neetic ca pe piață să existe aceleași servicii și bunuri furnizate de două tipuri de operatori: cei care își plătesc obligațiile fiscale — diminuându-și astfel profiturile, respectiv operatorii care încalcă disciplina fiscală — mărindu-și profiturile pe seama contribuabililor corecți sau prin prețuri diminuate fraudulos. Încălcarea obligațiilor de disciplină fiscală este la fel de gravă, fie că vorbim de 300 de lei sau de 3.000 de lei, pentru că afectează aceleași principii de responsabilitate și solidaritate socială și de piață concurențială", afirmă Transparency International România.

Aceasta mai spune că trebuie înțeles că evaziunea fiscală este "prima sursă a taxelor împovărătoare" și consideră că lipsa de toleranță la evaziunea fiscală este "cea mai bună soluție pentru reducerea fiscalității".

"În acest context, Transparency International România solicită autorităților publice aplicarea unei măsuri egale și tratament nediscriminatoriu și, de asemenea, să țină cont că interesul public primează, iar respectul pentru statul de drept implică supunerea nediscriminatorie în fața legislației fiscale", se arată în finalul comunicatului citat.

AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 FAKE de proporții! Firea, preoteasa neagră a PSD, o îngroapă și pe Dăncilă! Oamenii sunt indignați de ce a put…

4 CULISE / Replica lui Manda care-a făcut-o pe Dăncilă să plângă: „Nu vreți dvs. să vorbiți în engleză?”

5 Primul pas spre fuziune? Un lider PMP, numit secretar general adjunct al guvernului Orban

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea