Vacanța bancară din Grecia va fi prelungită (Reuters)

Vacanța bancară din Grecia va fi prelungită (Reuters)

Băncile din Grecia, care nu au funcționat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne deocamdată închise, a declarat, luni, pentru Reuters, un oficial de la ministerul de Finanțe din Atena, fără a preciza când vor fi redeschise. Decretul privind vacanța bancară expira luni, 13 iulie.

'Vacanța bancară va fi prelungită', a declarat oficialul.

Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service estima recent că deponenții greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene în ultimele două săptămâni, iar, de la finele lunii noiembrie 2014 și până în prezent, depozitele private din băncile grecești au scăzut cu 44 de miliarde de euro, până la nivelul de 120 de miliarde de euro.

În 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anunțat închiderea băncilor elene și impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro.

Luni, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) va analiza posibilitatea majorării plafonului finanțării de urgență destinată creditorilor eleni (ELA), după ce liderii zonei euro au ajuns la un acord în privința Greciei.

Săptămâna trecută, BCE a anunțat că menține linia de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel de 89 de miliarde de euro.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

4 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…

5 ALERTĂ Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare în dosarul fin…