Valoarea importurilor de porumb românesc în SUA a crescut de peste 20 de ori într-un singur an

Valoarea importurilor de porumb românesc în SUA a crescut de peste 20 de ori într-un singur an

Cererea crescută pentru produse bio și dependența aproape totală a fermierilor americani pentru porumb și soia modificate genetic a condus la creșterea importurilor din alte state unde produsele agricole nu au fost manipulate genetic, transmite Bloomberg. Importurile de porumb din România și de soia boabe din India sunt în creștere, arată un studiu al datelor statistice americane publicat miercuri de Organic Trade Association și Universitatea din Pennsylvania. Aceste date arată că există o piață potențială pentru fermierii americani care sunt interesați să evite utilizarea de semințe modificate genetic, a declarat directorul Organic Trade Association, Laura Batcha.

În condițiile în care majoritatea importurilor de porumb și soia boabe sunt utilizate pentru hrana păsărilor și vacilor acestea pot fi considerate drept produse bio, potrivit normelor Departamentului american al Agriculturii. În plus, chiar dacă SUA sunt cel mai mare cultivator mondial de porumb și soia boabe, operatorii fermelor organice de păsări și vite resping culturile produse pe baza semințelor provenite de la Monsanto Co în favoarea produselor din străinătate.

În consecință, valoarea importurilor de porumb românesc în SUA a crescut de peste 20 de ori, de la 545.000 de dolari în 2013 la 11,6 milioane de dolari în 2014. Importurile de soia boabe din India s-au dublat până la 73,8 milioane de dolari.

Vânzările de alimente catalogate drept lipsite de chimicale sau componente modificate genetic s-au ridicat la 32,3 miliarde de dolari în 2013, adică 4,5% din totalul cheltuielilor pentru produse alimentare în SUA. Însă ritmul anual de creștere al sectorului bio este de peste 10%, de trei ori mai mare decât ritmul de creștere al vânzărilor totale de alimente. Aproximativ 90% din porumbul și soia produsă în SUA sunt modificate genetic, astfel că automat nu pot beneficia de eticheta de produs bio.

Boabele de solia sunt al doilea mare produs organic de import în SUA cu o valoare de 184 milioane de dolari înregistrată anul trecut. India este principala sursă, urmată de China. În cazul importurilor de porumb, acestea s-au ridicat la 35,7 milioane de dolari în 2014, iar România este cel mai mare exportator în SUA, urmată de Turcia, Olanda și Canada. Însă este vorba de sume minuscule comparativ cu cele 92,7 miliarde de dolari cât reprezintă valoarea combinată a producției americane de porumb și soia boabe din 2014, ceea ce ce sugerează că piața americană ar putea să acopere ușor necesarul de produse bio. Problema este că agricultura americană nu este structurată pentru a acoperi necesitățile consumatorilor interesați de produse bio deoarece fermierii ar trebui să renunțe la produsele chimice și semințele modificate genetic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?