​A murit Jelio Jelev, primul preşedinte al erei post-comuniste în Bulgaria

Primul presedinte al erei post-comuniste in Bulgaria, Jelio Jelev, care fusese unul dintre principalii opozanti ai regimului, a murit vineri la varsta de 79 de ani, a anuntat familia acestuia, potrivit AFP.

Informatia a fost confirmata de presedintia Republicii, care a vorbit despre o "moarte subita", fara a preciza cauza sau locul decesului.

Filosof si profesor de formatie, Jelev, care a condus Bulgaria din 1990 pana in 1996, a castigat primele alegeri prezidentiale libere dupa caderea comunismului.

Exclus din partidul comunist in 1965, Jelev a fost "exilat" la tara dupa ce a criticat, in teza sa de doctorat, o serie de teorii ale lui Lenin.

In cadrul unei relaxari pasagere a regimului, a reusit sa publice in 1981 o carte intitulata "Fascismul" in care asimileaza implicit comunismul cu fascismul. Opera a fost retrasa rapid din librarii dar a continuat sa circule pe sub mana.

In ianuarie 1989, Jelev a infiintat Clubul glasnost si perestroika, o organizatie anti-totalitara care critica regimul politic beneficiind de o sustinere politica a liderului sovietic reformator Mihail Gorbaciov.

Dupa alungarea dictatorului comunist Todor Jivkov in 10 noiembrie 1989, Jelev a infiintat Uniunea fortelor democratice (UFD). A fost numit presedinte al republicii de catre Parlament in august 1990 inainte de a castiga primele alegeri prezidentiale libere in 1991 pentru un mandat de cinci ani.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acestea sunt imagini de la priveghiul lui Emi Pian! Funeraliile vor dura 4 zile!

2 VIDEO Învățăturile veteranului interlop Pian senior către fiul său, Emi Pian: „Profesionarea” pumnului, ciomag…

3 Acest consilier general de la USR are de încasat 7 milioane de euro din litigiul Primăriei București cu Costan…

4 De ce se războiesc clanurile Duduianu și Rinu și regulile lor nescrise / O incursiune în lumea interlopă a Capit…

5 VIDEO Cele mai spectaculoase filmări ale exploziilor din Beirut / Peste 4.000 de răniți și cel puțin 78 de morți