Forțele azere au doborât un elicopter militar armean

Forțele azere au doborât un elicopter militar armean

Forțele azere au doborât miercuri un elicopter militar armean, în cel mai grav incident de la sfârșitul conflictului ce a opus cele două țări pe tema regiunii disputate Nagorno-Karabah, încheiat în 1994, relatează France Presse, citând surse concordante.

''La 12 noiembrie, un elicopter de luptă MI-24 a încercat să atace poziții ale armatei azere în apropiere de regiunea Agdam (în Nagorno-Karabah). Elicopterul a fost doborât de armata azeră'', a precizat Ministerul azer al Apărării.

Potrivit Baku, rămășițele elicopterului au căzut pe teritoriul Nagorno-Karabah, o regiune separatistă cu populație majoritar armeană aflată în centrul unui conflict înghețat ce înveninează relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan. Ministerul Apărării (separatist) din Nagorno-Karabah a confirmat că elicopterul aparținând forțelor acestui teritoriu a fost doborât de armata azeră în timp ce ''efectua un zbor de antrenament în cadrul unor exerciții militare''.

Azerii ''continuă să tragă din abundență în direcția locului prăbușirii cu diferite tipuri de arme de calibru mic'', a adăugat această autoritate, în condițiile în care ciocnirile s-au multiplicat în ultimele luni în regiune, iar ambele tabere se acuză reciproc că provoacă atacuri ce s-au soldat cu zeci de morți începând din august.

Anexată Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost miza unui război ce s-a soldat cu 30.000 de morți și a împins sute de mii de persoane pe calea exodului între 1988 și 1994. Un armistițiu a fost semnat în 1994, dar Baku și Erevan nu au ajuns încă la un acord privind statutul regiunii, care rămâne o sursă de tensiuni în Caucazul de Sud, o zonă strategică situată între Iran, Rusia și Turcia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa