Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza în 2015 referendumuri pentru alipirea la Rusia

Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza anul viitor referendumuri în vederea alipirii la Rusia, potrivit unor surse din cadrul Dumei de stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), informează luni cotidianul Novîie Izvestia, citat de RIA Novosti în pagina online.

Potrivit unor deputaţi, această problemă ar fi în curs de examinare în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, fiind necesară o evaluare atentă a consecinţelor geopolitice şi economice. Experţii au păreri împărţite, unii considerând că expansiunea Rusiei este plauzibilă, în timp ce alţii apreciază că Moscova ar putea risca agravarea izolării pe scena internaţională, scrie Ria Novosti.

"Guvernul pare în sfârşit să fie conştient de faptul că Rusia trebuie să devină puternică. Astăzi suferim presiuni, suntem inundaţi cu sancţiuni şi ameninţaţi cu izolarea. Nimeni nu ar îndrăzni să trateze aşa o ţară puternică. Este vital ca noi să integrăm alte popoare, aşa cum făcea ţara noastră înainte. Trebuie să fie o axă politică pe termen lung", a declarat Vadim Soloviev, vicepreşedintele Comisiei pentru legislaţie constituţională din Duma de stat.

"Desigur, trebuie cunoscută întâi opinia locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud şi abia după aceea să se organizeze referendumuri. Dacă numai 20 la sută dintre locuitori s-ar pronunţa în favoarea aderării Abhaziei la Rusia, ar fi inutilă organizarea unui vot. Dar eu cred că majoritatea populaţiei locale ar vrea să devină rusă", a adăugat el.

Fostul deputat Aleksandr Gurov consideră însă că o astfel de decizie nu ar fi oportună. "Scandalul din Crimeea, problemele liderilor noştri în sud-estul ucrainean... Suntem calificaţi drept agresori. Dar pentru a contraria pe toată lumea, continuăm să avansăm", a precizat el, adăugând că cele două republici separatiste georgiene sunt slabe şi au tot timpul nevoie de bani. În schimb, Kremlinul ar trebui să se ocupe de alte probleme, precum dezvoltarea agriculturii şi ştiinţei sau aprovizionarea ţării cu produse necesare, în loc să adauge o povară suplimentară, a conchis Gurov.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

5 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…