Accidentul minier din Turcia: Poliţia a arestat 18 persoane în cazul tragediei de la Soma. Liderii companiei miniere, printre cei reţinuţi

Poliţia turcă a arestat, duminică, 24 de persoane, inclusiv liderii suspectaţi de neglijenţă ai companiei miniere din Soma, în vestul Turciei, unde au murit 301 mineri, potrivit presei locale, relatează AFP.

Accidentul minier din Turcia: Poliţia a arestat 24 persoane în cazul tragediei de la Soma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipele de salvare şi-au încheiat activitatea sâmbătă, după ce au descoperit cadavrele ultimelor victime ale catastrofei miniere din Soma, accidentul industrial cu cei mai mulţi morţi din istoria ţării.

Zeci de procurori au fost desemnaţi vineri să ancheteze incendiul şi explozia - care ar fi fost provocate de o defecţiune electrică - în mina privată din Soma.

Exploatantul Soma Kömür Isletmeleri, acuzat că a privilegiat rentabilitatea în detrimentul securităţii salariaţilor săi, neagă cu vehemenţă orice neglijenţă.

Directorul general al companiei, Akin Celik, face parte dintre cei cinci suspecţi pe care procurorii i-au trimis în faţa tribunalului, cerând arestarea lor, a anunţat postul privat de televiziune NTV.

"Am lucrat cu toţii din greu. Nu am văzut un astfel de incident în 20 de ani", a declarat Celik.

Un raport de expertiză preliminară a accidentului, obţinut de cotidianul Milliyet, evidenţiază mai multe deficienţe grave privind securitatea, între care lipsa unui detector de monoxid de carbon.

Catastrofa a generat un val de furie în Turcia, nu numai împotriva companiei Soma Kömür Isletmeleri, ci şi a regimului islamo-conservator al lui Erdogan.

Duminică, accesul la mina din Soma era interzis, fiind instalate baraje pe drumurile principale care duc în oraş, unde toate manifestaţiile au fost interzise, potrivit corespondentului AFP la faţa locului.

Doar anchetatorii şi forţele de securitate aveau acces în zonă după plecarea echipelor de salvare.

În plus, studenţii au vegheat toată noapte de sâmbătă spre duminică în Facultatea de Mine a Universităţii tehnice din Istanbul, ocupată ca reacţie la această catastrofă minieră.

În timpul unui simplu protest faţă de legăturile prestigioasei Universităţi tehnice (UIT) din Istanbul cu compania care exploatează mina din Soma, acţiunea s-a transformat vineri în ocupaţie a instituţiei, după ce elevii ingineri s-au legat cu lanţuri de uşile facultăţii.

Acţiunea şi-a demonstrat rezultatele. Universitatea a anunţat că a întrerupt legăturile cu proprietarii Soma Komur, membri în consiliul de administraţie al facultăţii.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă