Afganistan: Un F-16 american, lovit de un tir al talibanilor într-un incident rar

Afganistan: Un F-16 american, lovit de un tir al talibanilor într-un incident rar

Un avion de vânătoare american de tip F-16 a fost lovit de tiruri talibane în estul Afganistanului, ceea ce l-a determinat pe pilot să se debaraseze de rezerva de kerosen înainte de a ateriza la bază, într-un rar incident de acest gen, au declarat pentru AFP surse militare.

De regulă, cele mai expuse tirurilor talibane sunt elicopterele militare, din cauză că zboară la altitudine joasă. Incidentul implicând F-16 în provincia Paktia ilustrează riscurile la care sunt expuse în continuare trupele occidentale în Afganistan, în contextul în care președintele SUA, Barack Obama, a decis menținerea mai multor mii de soldați americani în această țară și după 2016.

Atacul a avut loc marțea trecută în districtul Sayed Karam, în mare parte controlat de rebeli talibani. Într-o postare pe Twitter, insurgenții s-au grăbit să afirme că au doborât un avion de vânătoare. Chiar dacă exagerează de obicei bilanțurile atacurilor lor, această revendicare era neobișnuită.

De când au fost alungați de la putere de coaliția condusă de SUA în 2001, talibanii nu au reușit niciodată să doboare un avion de vânătoare, cu atât mai puțin un F-16, aparat capabil să zboare la o altitudine de 15.000 de metri.

Armata americană a spus inițial că nu are 'niciun element care să susțină revendicarea talibanilor'. Dar fotografiile obținute de AFP și studiate de analistul militar britanic J. Chacko dovedesc că un aparat F-16 a trebuit să se debaraseze de două rezervoare adiționale, de o rachetă aer-sol și de două bombe fără ghidare.

La solicitările insistente din partea France Presse, Statul Major american a recunoscut apoi că un F-16 a fost într-adevăr 'lovit de tiruri'. 'Pilotul a aruncat două rezervoare și trei muniții înainte de a intra în bază în condiții de siguranță. Pilotul nu a fost rănit', potrivit acestuia.

Chacko și alți doi analiști contactați de AFP au estimat că aparatul trebuie să fi zburat la o altitudine joasă de vreme ce a fost lovit cu tiruri de arme de calibru relativ mic. Oficial, nici trupele americane și nici armata afgană nu desfășurau vreo operațiune în zonă în momentul atacului, fapt ce indică, potrivit expertului britanic, că F-16 sprijinea probabil forțele speciale aflate în dificultate.

Soldații NATO și-au încheiat oficial misiunea de luptă în Afganistan la sfârșitul anului 2014, în timp ce o forță de 13.000 de militari a rămas în teren pentru a instrui și consilia armata afgană. Forțele speciale americane continuă să desfășoare operațiuni secrete în Afganistan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale