Alegeri cruciale în Republica Moldova: Eterna dilemă - spre Est sau spre Vest

Alegeri cruciale în Republica Moldova: Eterna dilemă - spre Est sau spre Vest

Alegătorii din Republica Moldova sunt chemați duminică la urne pentru alegeri parlamentare cu o uriașă miză geopolitică, în contextul conflictului din Ucraina vecină. Astfel, moldovenii sunt invitați nu doar la un 'exercițiu democratic' al exprimării prin vot, ci chiar să decidă viitorul țării lor: continuarea parcursului european după semnarea Acordului de asociere la UE sau apropierea de Rusia și integrarea în Uniunea eurasiatică, relatează presa de peste Prut.

Președintele Nicolae Timofti și-a îndemnat săptămâna aceasta concetățenii 'să fie la înălțimea momentului' istoric pe care îl trăiesc și să voteze în mod responsabil în alegerile parlamentare de duminică pentru partidele care vor duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, cale pe care țara s-a angajat deja.

Într-un discurs către populație, Nicolae Timofti i-a chemat pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei, care în alegerile din 26 octombrie, a ales un parlament european.

'Să urmăm acest exemplu pentru ca să nu ne trezim apoi ca o insulă izolată între doi vecini proeuropeni, România și Ucraina', a îndemnat președintele Nicolae Timofti, avertizând că multe beneficii obținute în urma apropierii de UE, cum ar fi libera circulație, riscă să fie pierdute dacă proiectul proeuropean al republicii va avea de suferit în urma votului de duminică.

Chiar dacă anostă la început, campania electorală s-a tensionat pe ultima sută de metri, când cu numai trei zile înainte de scrutin, un partid a fost exclus din competiție, pentru prima oară în istoria alegerilor din Republica Moldova de după obținerea independenței în 1991.

La cererea Comisiei Electorale Centrale, Curtea de Apel din Chișinău a decis joi excluderea partidului 'Patria' din cursa electorală, pe baza acuzațiilor poliției că liderul partidului, Renato Usatîi, un controversat om de afaceri (rus de origine moldoveană), ar fi folosit în campanie fonduri provenind din străinătate, contrar legii. 'Patria' era cotată în sondaje cu șanse de a intra în noul parlament (circa 8% din intențiile de vot).

Partidul 'Patria' este suspectat de legături cu gruparea extremistă 'Antifa', care, potrivit autorităților de la Chișinău, pregătea destabilizarea situației postelectorale din Republica Moldova. Autoritățile moldovene au reușit să dejoace un 'Maidan' sângeros în Republica Moldova, titrau joi ziarele de peste Prut, după ce poliția a capturat un întreg arsenal de arme și muniții, precum și hărți ale unor clădiri oficiale, în urma perchezițiilor efectuate la mai mulți membri ai organizației. Circa 15 membri ai 'Antifa' au fost arestați în urma operațiunii polițienești.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie se vor desfășura în Republica Moldova în baza sistemului proporțional absolut. Pragul electoral pentru o formațiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide — 9%; pentru un bloc electoral din 3 și mai multe partide — 11%; și pentru candidații independenți — 2%. Mandatele ce ar trebui să revină candidaților care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depășit acest prag.

Astfel, potrivit unui recent sondaj IMAS, comandat de agenția IPN, cinci partide ar urma să acceadă în noul parlament. Partidul Comunist este creditat cu 19,6% din opțiuni, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), cu 17,2%, de Partidul Democrat (PDM), cu 14,2%, Partidul Patria, cu 8,7% și de Partidul Liberal (PL), cu 8,5. Partidul Socialist (PSRM) este creditat cu 5,3% din intențiile de vot, apropiindu-se de pragul electoral, care este de 6%. Dar, cum 'Patria' a fost exclusă din cursa electorală, simpatizanții acestei formațiuni ar putea să se îndrepte spre 'socialiști', opinează analiștii.

În total, 2073 de secții de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile de duminică, în timp ce în străinătate — 95 de secții, de trei ori mai mult față de scrutinul din 2010. În Italia vor fi deschise 25 de birouri electorale, în România — 11 secții de votare, în SUA — șase, în Franța, Portugalia, Rusia — câte cinci birouri electorale în fiecare. În Spania vor fi deschise patru birouri de vot, iar în Marea Britanie și Canada, câte trei în fiecare țară. În Ucraina vor fi deschise două secții de votare, la Kiev și Odesa. Vor mai fi deschise secții și în alte țări, printre care Grecia, Israel, Elveția, Bulgaria, Austria etc.

Guvernul României a aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu care elevii și studenții din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul în ziua alegerilor parlamentare. Ei vor putea vota la București, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău și Suceava.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /