Alexis Tsipras: Am purtat o bătălie dură pentru un acord care să permită recuperarea Greciei

Alexis Tsipras: Am purtat o bătălie dură pentru un acord care să permită recuperarea Greciei

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat luni că guvernul său a purtat 'o bătălie dură' timp de șase luni și a 'luptat până la final pentru un acord care să permită recuperarea țării', informează EFE. 'Am avut de înfruntat dileme dificile și a trebuit să facem concesii dificile ca să evităm punerea în aplicare a planurilor anumitor cercuri ultraconservatoare europene', a declarat Tsipras la încheierea summitului zonei euro la care, după 17 ore de discuții maraton, s-a ajuns la un acord unanim privind începerea negocierilor pentru acordarea unui al treilea program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) pentru Grecia.

Tsipras a apărat acordul la care s-a ajuns luni, a dat asigurări că acesta va permite păstrarea 'stabilității financiare' și și-a manifestat speranța că unele dintre măsurile negociate vor ajuta la calmarea investitorilor. 'Cred că poporul recunoaște lupta dificilă pe care am purtat-o și că, de această dată, dificultatea măsurilor (de reformă) va fi mai bine repartizată în interiorul societății', a spus liderul stângii radicale.

'Am reușit să obținem restructurarea datoriei și o finanțare sigură pe termen mediu', a subliniat Tsipras. În pofida tuturor concesiilor pe care a trebuit să le facă guvernul elen, comparativ cu aspirațiile sale inițiale și după ce s-a angajat din nou să accepte 'tutela' instituțiilor creditoare, Tsipras a promis că va continua să lupte 'pentru restabilirea suveranității naționale'. Acum, 'trebuie să luptăm împotriva oligarhiei care a adus țara în situația în care se află acum', a spus Tsipras.

'Am evitat (...) strangularea financiară și prăbușirea sistemului bancar', a mai spus Tsipras, citat de Reuters, în timp ce DPA citează o altă declarație făcută de premierul elen, potrivit căruia acordul Greciei cu creditorii săi menține țara în Uniunea Europeană. 'Inevitabil, măsurile vor crea tendințe de recesiune, dar programul de creștere, restructurarea datoriei și finanțarea pe următorii trei ani' înseamnă că 'Grexit-ul este de domeniul trecutului', a declarat premierul elen, citat de DPA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”