Ambasadorul SUA la Beijing, convocat la MAE chinez după incidentul din Marea Chinei de Sud

Ambasadorul SUA la Beijing, convocat la MAE chinez după incidentul din Marea Chinei de Sud

Adjunctul ministrului de externe chinez Zhang Yesui l-a convocat marți pe ambasadorul SUA la Beijing, Max Baucus, pentru a prezenta protestul părții chineze după ce distrugătorul american USS Lassen s-a apropiat la mai puțin de 12 mile nautice de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud, transmite Reuters.

Zhang a calificat aceasta misiune de patrulare a navei americane drept 'extrem de iresponsabilă' și le-a cerut Statelor Unite să pună capăt acțiunilor care afectează suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei, potrivit postului central de televiziune chinez (CCTV).

Distrugătorul USS Lassen a ajuns marți la mai puțin de 12 mile nautice (circa 20 de kilometri) de insulele artificiale pe care Beijingul le construiește în Marea Chinei de Sud.

China consideră drept apele sale teritoriale zona de 12 mile nautice în jurul acestor insule artificiale construite pe recifuri de corali, dar SUA resping această revendicare, estimând că Beijingul nu-și poate aroga astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice.

În urmă cu două săptămâni, ministrul american al apărării Ashton Carter a declarat că 'forțele SUA vor naviga, zbura și opera oriunde permit legile internaționale, inclusiv în Marea Chinei de Sud'.

Beijingul revendică cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud și la începutul acestei luni a avertizat că nu va permite nicio încălcare a apelor sale teritoriale în numele libertății de navigație. Arhipelagul Spratly, din care fac parte circa o sută de insulițe și recifuri nelocuite, este revendicat și de Vietnam, Filipine, Malayezia și Brunei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”