Armata a prezentat o fotografie cu un misterios "vas străin"

Armata a prezentat o fotografie cu un misterios "vas străin"

Misterul se adâncea duminică în jurul operaţiunii armatei suedeze declanşate în urma unor informaţii despre o "activitate submarină străină", în largul capitalei Stockholm, şi publicării unei fotografii cu un misterios "vas străin".

Armata a prezentat o fotografie cu un misterios "vas străin", presupus rus, în largul Stockholmului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este al nostru, este un vas străin", a declarat pentru presă contraamiralul Anders Grenstad duminică seara, comentând în legătură cu o fotografie de proastă calitate făcută sâmbătă dimineaţa de către o "sursă" care a furnizat informaţia.

"Nu este o vânătoare de submarine. Recuperăm probele care permit să se demonstreze o activitate submarină străină", a adăugat el, precizând că o zonă din estul capitalei suedeze pare să "intereseze o putere străină".

Armata suedeză a declanşat sâmbătă seara o operaţiune militară de amploare, în care au fost implicaţi peste 200 de oameni, nave, dragoare de mine şi elicoptere, care au verificat o zonă a Mării Baltice de aproximativ 50 de kilometri, după ce un martor a anunţat că a văzut un "obiect fabricat de om" în apă.

Rusia a dezminţit duminică informaţii publicate de presa suedeză, potrivit cărora forţele suedeze caută un submarin rus avariat în largul oraşului Stockholm.

"Nu este nicio situaţie neobişnuită şi cu atât mai puţin vreun accident implicând nave ruseşti", a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Anders Grenstad a dezminţit totodată informaţii din presa suedeză. "Potrivit informaţiilor pe care le avem, noi nu putem să ajungem la aceleaşi concluzii ca presa. Nu avem nicio informaţie despre vreun mesaj de urgenţă ori despre folosirea unei frecvenţe speciale", a declarat contraamiralul.

Cotidianul Svenska Dagbladet a scris duminică seara că serviciile de informaţii suedeze au interceptat frecvenţe radio într-un perimetru situat între zona de coastă a Stockhomului şi enclava rusă Kaliningrad, unde îşi are baza o parte a Flotei ruseşti la Marea Baltică, inclusiv minisubmarine.

Cotidianul scrie, citând surse militare sub protecţia anonimatului, că este vorba despre frecvenţe speciale, utilizate de ruşi în situaţii de urgenţă.

Surse militare au declarat pentru cotidian că aceste frecvenţe, în rusă, au fost interceptate joi seara, cu o zi înainte ca martorul să vorbească despre ceea ce a observat.

 

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria