Armata rusă acuză Washingtonul că "ascunde" traficul de petrol al SI spre Turcia

Armata rusă a acuzat sâmbătă Statele Unite că "ascunde" traficul de petrol spre Turcia din zonele controlate de organizația Statul Islamic în Siria, după ce Washingtonul a considerat aceste cantități "nesemnificative". "Când oficialii americani spun că nu văd cum petrolul teroriștilor este transportat în Turcia prin contrabandă, nici măcar nu mint, ei vor să ascundă aceste acte", a scris Ministerul Apărării pe pagina sa de Facebook.

"În ultima vreme, declarațiile Pentagonului și ale Departamentului de Stat sunt legate de un teatru al absurdului", adaugă ministerul rus, sfătuind Washingtonul "să se uite la înregistrările video făcute de dronele sale care sunt acum de trei ori mai multe ca înainte la frontiera turco-siriană și deasupra zonelor petroliere".

De la distrugerea unui bombardier rus la 24 noiembrie de către aviația turcă la frontiera cu Siria, Rusia acuză Turcia că profită de pe urma contrabandei cu petrol ce provine de la jihadiști. Pe baza unor fotografii prin satelit și înregistrări video, armata rusă a prezentat miercuri ceea ce ea consideră a fi dovezi ale acestui trafic și l-a acuzat personal de implicare pe președintele Recep Tayyip Erdogan și familia sa, amintește AFP.

"Cantitatea de petrol introdusă prin contrabandă este extrem de scăzută, s-a redus cu timpul și este nesemnificativă ca volum, de petrol și venituri", a declarat Amos Hochstein, coordonator pe probleme de energie internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit responsabililor americani, campania de bombardamente aeriene a avariat considerabil infrastructura petrolieră a jihadiștilor care controlează largi teritorii în Siria și Irak.

Contrabanda petrolieră este una dintre principalele surse de finanțare ale organizației ultraradicale care obține, potrivit estimărilor, venituri de 1,5 milioane de dolari pe zi, amintește France Presse. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu