Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Arpad Goncz, primul președinte democratic ales al Ungariei, a încetat din viață la 93 de ani

Primul președinte ungar ales în mod democratic, Arpad Goncz, care s-a aflat în fruntea statului între anii 1990 și 2000, a încetat din viață marți, la vârsta de 93 de ani, transmit Reuters și AFP, preluând o știre a agenției oficiale MTI.

Unul dintre cei mai populari oameni politici din Ungaria, Arpad Goncz a deținut două mandate prezidențiale după căderea regimului comunist, în deceniul de tranziție în care țara s-a îndreptat spre economia de piață, spre NATO și Uniunea Europeană.

Scriitor cunoscut și disident politic în perioada comunistă, Arpad Goncz a fost condamnat la închisoare pe viață în 1957, după eșecul revoluției din 1956, fiind amnistiat în 1963.

S-a implicat în politică spre sfârșitul anilor 1980, fiind membru fondator al Alianței Democraților Liberi (SZDSZ) în 1988 și devenind președinte al Ligii Ungare pentru Drepturile Omului în 1989. În mai 1990 a fost ales membru al parlamentului și apoi președinte al acestuia.

Principalele două partide de la acea vreme, Forumul Democratic Ungar și SZDSZ, l-au ales în funcția supremă în stat, pentru un mandat de cinci ani. În 1995, Arpad Goncz a fost reales pentru încă un mandat prezidențial. Chiar și după retragerea din politică, în anul 2000, a rămas una dintre personalitățile cele mai populare în Ungaria, fiind invitat la numeroase evenimente atât politice, cât și literare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

4 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

5 ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din …

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I