Atentate la Paris: Franța cere ajutorul statelor UE în Siria, Irak și Africa (ministrul apărării)

Franța a invocat marți pentru prima dată clauza de asistență mutuală din tratate, solicitându-le partenerilor săi ajutor militar și de alt tip în misiunile din Orientul Mijlociu și Africa după atacurile de la Paris, a declarat ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de Reuters și AFP.

El a spus că cele 28 de state UE au acceptat cererea oficială a Franței de 'ajutor și asistență' în baza tratatului UE și că se așteaptă ca toate statele să ajute rapid în diferite regiuni.

'Este în primul rând un act politic', a spus Le Drian despre decizia de a invoca articolul 42-7 din Tratatul de la Lisabona.

'Cum va funcționa acest lucru? Poate prin cooperarea cu intervenția franceză în Siria, în Irak sau susținând Franța în alte operațiuni', a afirmat el.
Acest lucru 'ne va permite în orele care urmează să avem contactele bilaterale necesare' cu fiecare dintre statele membre UE în scopul de a stabili exact ajutorul pe care fiecare este dispus să îl acorde în mod concret Franței.

'Am simțit multă emoție din partea colegilor mei', a spus ministrul după reuniunea cu omologii europeni, explicând că mulți dintre ei au luat cuvântul în franceză pentru a-și exprima susținerea. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Der Spiegel / Iadul de după vindecare, mărturii. Prin ce pot trece tinerii după Covid și de ce se tem medicii c…

2 Să dea Dumnezeu ca acest om să nu aibă dreptate!

3 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: E greu să porți mască? E mult mai greu intubat