Aurescu: Doi cetățeni români răpiți în Nigeria au fost eliberați

Aurescu: Doi cetățeni români răpiți în Nigeria au fost eliberați

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, vineri, că doi cetățeni români răpiți în Nigeria de către o "grupare infracțională", alta decât organizația Boko Haram, au fost eliberați, precizând, însă, că statul român nu a plătit nicio răscumpărare.

"Este vorba despre răpirea și sechestrarea de către o grupare infracțională a doi cetățeni români în Nigeria. La data de 20 ianuarie 2015 am fost informați de către Ambasada României la Abuja cu privire la răpirea a doi cetățeni români care se aflau la muncă în Nigeria", a afirmat Aurescu la sediul MAE.

Șeful diplomației române a precizat că situația a fost finalizată cu succes grație implicării Ministerului Afacerilor Externe, echipei consulare în principal. El a arătat că, după ce informația a fost verificată și s-a confirmat că este vorba despre cetățeni români, la nivelul MAE a fost creată o celulă de criză și, conform procedurilor, a fost informat președintele și prim-ministrul.

"De la momentul răpirii și activării celulei de criză, pe data de 20 ianuarie, și până la momentul eliberării cetățenilor români, care s-a produs pe 28 ianuarie, toți membrii celulei de criză au acționat 24 de ore din 24 și au urmărit în mod constant și activ eforturile care s-au făcut pentru eliberarea cetățenilor români", a afirmat Aurescu.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a declarat că pe parcursul desfășurării operațiunilor MAE a fost în contact cu Ambasada României la Abuja și cu Ambasada Nigeriei la București.

El a mai spus că, deși suspiciunea inițială era că românii ar fi fost răpiți de gruparea islamist-radicală Boko Haram, sechestrarea a fost făcută de către "o grupare criminală care avea ca obiectiv principal obținerea de răscumpărări pentru eliberare, situație în care s-au aflat anterior și alți cetățeni europeni aflați la muncă în Nigeria".

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că statul român nu a plătit nicio recompensă în acest caz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA