Avertismentul lui George Soros: Expansionismul Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa existenţei Europei

Avertismentul lui George Soros: Expansionismul Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa existenţei Europei

Miliardarul de origine română George Soros a avertizat că expansionismul Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa existenţei UE, iar naţionalismul agresiv al lui Vladimir Putin atacă valorile şi principiile Uniunii, îndemnând la susţinerea materială a Ucrainei.

Investitorul şi filantropul american argumentează că amestecul de autoritarism şi naţionalism agresiv al lui Putin reprezintă modelul alternativ al democraţiilor liberale europene, evocând admiraţia pe care şi-au exprimat-o faţă de liderul rus lideri ai unor partide xenofobe şi antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) şi Marine Le Pen (Frontul Naţional), ori premierul Ungariei Viktor Orbán, potrivit ziarului The Guardian .

"Europa se confruntă cu o provocare la adresa însăşi existenţei sale din partea Rusiei. Nici liderii europeni şi nici cetăţenii lor nu sunt conştienţi pe deplin de această provocare şi nu ştiu cum să-i facă faţă", scrie Soros într-un editorial publicat în The New York Review of Books.

"Acum Rusia prezintă o alternativă care reprezintă o provocare fundamentală la adresa valorilor şi principiilor pe care a fost fondată iniţial Uniunea Europeană. Ea se bazează pe utilizarea forţei pe care o manifestă prin reprimare acasă şi agresiune în străinătate, ca opuse statului de drept", subliniază el.

Soros a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că "există o nemulţumire generală faţă de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul iniţial de formare a unei uniuni de state democratice care împărtăşesc aceleaşi idei. Criza euro a fost prost gestionată şi a durat mult timp, transformând o uniune voluntară între egali în cu totul altceva".

Soros apreciază că UE a devenit o relaţie disfuncţională între naţiuni-creditoare şi naţiuni-debitoare, generând un resentiment amplu. "Putin a stabilit relaţii bune cu cei care agită împotriva Europei", denunţă el. "Eşecul Europei ca experiment al unui Guvern supranaţional va transforma Rusia într-o potenţială ameninţare... Colapsul Ucrainei va fi o pierdere imensă pentru NATO, UE şi Statele Unite. O Rusie victorioasă va deveni mult mai influentă înăuntrul UE şi va reprezenta o ameninţare puternică pentru statele baltice, care au populaţii importante de etnici ruşi", subliniază Soros.

Fondatorul şi preşedintele reţelei de fundaţii prodemocraţie Open Society preconizează că, după alegerile din Ucraina, duminică, Putin îi va oferi omologului său ucrainean Petro Poroşenko o înţelegere asupra livrărilor de gaze naturale, cu condiţia ca acesta să numească un premier pe care-l agreează. În cazul unui refuz, Putin "poate reveni la o victorie mai mică, aflată la îndemână: poate deschide cu forţa un drum din Rusia în Crimeea şi (regiunea separatistă moldoveană) Transnistria înainte să vină iarna".

El îndeamnă la o consolidare a susţinerii occidentale faţă de Ucraina, printr-o "injecţie cash imediată de cel puţin 20 de miliarde de dolari şi ppromisiunea unei suplimentări atunci când este nevooie", pentru stingerea datoriei publice, iar ajutorarea reformării sectorului energetic al ţării ar face Ucraina mai puţin dependentă de Rusia. Ajutând reformatorii Ucraineni, el argumentează că UE îşi va redescopri principiile fondatoare. "Uniunea Europeană se va salva pe ea-însăşi salvând Ucraina", subliniază George Soros.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro