Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Barack Obama subliniază angajamentul de a apăra Estonia, "care nu va fi niciodată singură"

Preşedintele american Barack Obama a ajuns miercuri la Tallinn pentru a marca angajamentul Statelor Unite alături de ţările baltice, într-un moment în care NATO denunţă acţiuni militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei.

Barack Obama a ajuns în Estonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Barack Obama a subliniat miercuri angajamentul Statelor Unite faţă de Estonia, membră a NATO, în momentul în care occidentalii denunţă acţiunile militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei.

"Estonia nu va fi niciodată singură", a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă la Tallinn, alături de omologul său eston, Toomas Hendrik Ilves.

"Am venit aici pentru a exprima angajamentul nostru faţă de Estonia, un angajament de neclintit", a continuat el, reafirmând importanţa Articolului 5 al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căruia statele membre trebuie să acorde sprijin unui alt stat membru, dacă acesta este atacat.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat cu puţin timp înainte de ora 06.30 (06.30 ora României) pe aeroportul internaţional din capitala acestui mic stat situat pe malul Mării Baltice, care a intrat în NATO în 2004.

Aceasta este prima vizită a lui Obama într-o ţară baltică de la preluarea preşedinţiei în 2009 şi are loc într-un context extrem de tensionat între ţările NATO şi Rusia, într-un moment în care unii observatori se tem de izbucnirea unui conflict la scară mare în Europa.

Rusia a avertizat că va reacţiona la "ameninţarea", potrivit ei, privind o consolidare a prezenţei Alianţei la frontierele sale.

De la începutul conflictului, soldat cu aproximativ 2.600 de morţi în aproape cinci luni, Kievul şi occidentalii acuză Moscova că susţine separatiştii din estul Ucrainei furnizându-le arme şi combatanţi.

Aceasta este singura etapă a preşedintelui american înaintea summitului NATO de joi şi vineri de la Newport, în Ţara Galilor.

În afară de preşedintele eston Toomas Hendrik Ilves, cu care va avea o conferinţă de presă în jurul prânzului, Obama se va întâlni la Tallinn şi cu preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite, precum şi cu cel leton Andris Berzins.

Obiectivul afişat al Casei Albe este de a-l avertiza pe preşedintele rus Vladimir Putin împotriva tentaţiei de a ataca o ţară din cadrul Alianţei, reafirmând ataşamentul său faţă de articolul 5 privind apărarea colectivă.

Mesajul este clar: "Nu încercaţi să vă atingeţi de Estonia sau de orice altă ţară din regiune aşa cum aţi făcut cu Ucraina", a rezumat înainte de plecare Charles Kupchan, unul dintre consilierii preşedintelui american.

Pentru premierul eston Taavi Roivas, datele s-au schimbat fundamental în Europa, iar răspunsul Occidentului trebuie să se fie unul pe termen lung: "Nu este un episod de vreme rea, este o schimbare climatică, iar reacţia noastră trebuie să se înscrie pe termen lung", a declarat el pentru Financial Times.

Deşi reaminteşte că Statele Unite nu au aceleaşi obligaţii faţă de Ucraina, care nu aparţine NATO, Obama îşi manifestă dorinţa de a ajuta ucrainenii, reafirmând clar că Washingtonul nu intenţionează să recurgă la forţă în această ţară.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

2 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

3 BREAKING Modificările CRIMINALE ale Codurilor penale au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional!…

4 Informație. Dragnea îl trimite pe Florin Iordache judecător la CCR! Iordache, singura propunere a PSD!

5 ALERTĂ Ei sunt cei 181 de nenorociți care-au votat Codurile Penale prin care infractorii politici scapă de puș…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă