Băsescu: NATO şi Rusia nu pot merge atât de departe încât să transforme disputa într-un război rece

Băsescu: NATO şi Rusia nu pot merge atât de departe încât să transforme disputa într-un război rece

NATO şi Rusia nu pot merge atât de departe încât să transforme disputa într-un război rece şi apoi într-un dezastru care ar însemna un război fierbinte, a declarat presedintelui Traian Băsescu pentru postul de radio BBC4.

Băsescu: NATO şi Rusia nu pot merge atât de departe încât să transforme disputa într-un război rece (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a vorbit la BBC4, conform înregistrării difuzate de Digi 24, despre pericolul pe care îl reprezintă Rusia la flancul estic al Alianţei Nord Atlantice. Preşedintele României a explicat că din acest motiv a cerut sporirea numărului de avioane militare în ţara noastră.

Dumnezeule, nu! Nu pot să cred că Rusia şi ţările NATO pot merge atât de departe încât să transforme această dispută într-un Război Rece şi, dintr-un Război Rece, într-un dezastru care înseamnă un război fierbinte. Acesta a fost principalul motiv pentru care noi am aprobat operaţiunile avioanelor de luptă ale NATO şi face parte din ideea noastră că flancul estic al Alianţei trebuie consolidat din punct de vedere militar, pentru că ţările noastre se află sub presiunea Federaţiei Ruse, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a-l descuraja pe domnul Putin să se uite la ţări precum cele baltice, Polonia, România, Bulgaria”, a afirmat Traian Băsescu.

El a spus că nimeni nu vrea să împingă lucrurile până la începerea unui război rece.

”Nimeni nu vrea să împingă lucrurile până la etapa începerii unui Război Rece, dar este clar că, din cauza atitudinii Rusiei faţă de Ucraina şi nu numai, pentru că în jurul Mării Negre avem un număr mare de conflicte îngheţate. Toate aceste conflicte au un singur buton, sau cu alte cuvinte sunt controlate de la Moscova. Din acest motiv, pentru noi este foarte important să-i transmitem un mesaj clar domnului Putin, potrivit căruia ţările NATO nu acceptă niciun pas înainte după evenimentele din Ucraina. În acelaşi timp, ţările NATO îi cer domnului Putin să respecte regulamentele internaţionale şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…

5 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee