Belgia: 11 percheziții și 10 persoane reținute, într-un dosar de terorism fără legătură cu atentatele de la Paris

Belgia: 11 percheziții și 10 persoane reținute, într-un dosar de terorism fără legătură cu atentatele de la Paris

Poliția belgiană a întreprins joi 11 percheziții și a reținut 10 persoane în nord-estul țării, în cadrul unui 'dosar de terorism' ce nu are legătură cu atentatele de la Paris din 13 noiembrie, a anunțat Parchetul federal, precizând că nu s-au găsit arme sau materiale explozive, transmite AFP.

'În cadrul unui dosar de terorism instrumentat de Parchetul federal, fără legătură cu atentatele de la Paris, la cererea judecătorului de instrucție din Mechelen, au fost întreprinse 11 percheziții în această dimineață (joi) în regiunea Limburg', în zona flamandă a țării, precizează comunicatul Parchetului.

Operațiunile au avut loc 'mai ales la Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, As, Houthalen-Helchteren și Maaseik'. Zece persoane au fost aduse pentru audieri, judecătorul de instrucție urmând să decidă punerea lor în libertate sau menținerea în detenție, menționează comunicatul, fără a indica identitatea celor reținuți.

Regiunea, situată la frontiera cu Olanda, este un fost bazin minier cu o importantă populație de origine străină, unde în ultimii zece ani au fost dezmembrate celule jihadiste.

La 30 ianuarie, în aceeași regiune, poliția a efectuat 22 de percheziții în urma cărora au rezultat patru inculpări pentru 'participare la activitățile unui grup terorist', într-un dosar referitor la plecări în Siria.

Raportat la numărul populației, Belgia, stat cu 11 milioane de locuitori, este țara europeană cu cel mai mare număr de voluntari plecați să lupte în Siria.

Potrivit cifrelor prezentate de Siguranța Statului (serviciul de informații belgian) în noiembrie, au fost identificați circa 494 jihadiști belgieni: 272 se află în Siria ori în Irak, despre 75 se presupune că au murit, 134 au revenit în țară, iar 13 sunt în drum spre Siria sau Irak. Autoritățile au stabilit și o listă cu aproximativ 800 de persoane 'radicalizate' care trăiesc pe teritoriul belgian.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?