Boris Nemțov, decorat postum de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko

Boris Nemțov, decorat postum de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a decorat marți cu titlu postum cu Ordinul Libertății pe liderul opoziției liberale ruse Boris Nemțov, asasinat vineri noaptea cu focuri de armă în apropierea Kremlinului, relatează agenția EFE.

'Pentru noi, Boris va fi mereu un patriot al Rusiei și un prieten al Ucrainei. El a demonstrat prin viața sa că acestea sunt compatibile, trebuie doar să-ți dorești acest lucru', a subliniat Poroșenko într-un comunicat emis după ce a semnat decretul prin care l-a decorat pe Nemțov cu cea mai înaltă distincție pe care Ucraina o acordă cetățenilor străini.

Nemțov a luptat 'pentru libertatea voastră și a noastră (a rușilor și ucrainenilor n. r.). Acest țel istoric a fost deviza de bază a lui Boris Nemțov. Din acest motiv am decis să-l decorez cu Ordinul Libertății', a explicat în continuare șeful statului ucrainean.

Nemțov nu a fost doar un aprig opozant al președintelui rus Vladimir Putin, el s-a împotrivit de asemenea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. De altfel, el a fost ucis la câteva ore după ce, în timpul unei dezbateri radiodifuzate, a lansat un apel pentru participarea duminică la un marș împotriva președintelui Vladimir Putin și a politicii acestuia de susținere a insurgenților proruși din Ucraina, demonstrație care în cele din urmă avea să se transforme într-un marș funerar în memoria sa.

Opoziția rusă nu a ezitat să califice această crimă drept un 'asasinat politic' ce ar avea la bază campania lansată de autoritățile de la Moscova împotriva celor care nu agreează poziția Rusiei față de conflictul ucrainean. 'Pe Nemțov l-a ucis războiul. Ipoteza principală este că a fost asasinat pentru atitudinea sa anti-belicoasă', a declarat pentru agenția EFE la Moscova liderul partidului liberal Iabloko, Serghei Mitrohin.

Mii de ruși au venit marți cu flori și lumânări la capela amenajată la Centrul Saharov din Moscova pentru a-și lua rămas bun de la Boris Nemțov, înainte de a fi înmormântat în aceeași zi într-un cimitir din Moscova. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…