Brazilia: Parchetul cere inculparea președintelui Adunării Naționale, acuzat că a primit mită în scandalul Petrobras

Brazilia: Parchetul cere inculparea președintelui Adunării Naționale, acuzat că a primit mită în scandalul Petrobras

Parchetul brazilian a cerut joi Curții Supreme inculparea președintelui Adunării Naționale pentru că a primit mită cel puțin cinci milioane de dolari în scandalul de corupție Petrobras, relatează AFP. "Procurorul general al Republicii, Rodrigo Janot, a trimis o cerere Curții Supreme pentru anchetarea președintelui Camerei Deputaților, Eduardo Cunha, pentru că a primit mită cel puțin cinci milioane de dolari pentru a permite construcția a două nave sondă pentru Petrobras, între iunie 2006 și octombrie 2012", a precizat Parchetul într-un comunicat.

Pe lângă anchetarea lui Cunha, membru al PMDB, principalul partid al coaliției guvernamentale de centru stânga a președintei Dilma Rousseff, procurorul Janot a mai cerut și anchetarea fostului președinte Fernando Collor, demis pentru corupție în 1992 și în prezent senator, și a unei foste deputate, Solange Almeida.

Este prima cerere de inculpare a unor parlamentari în acest dosar cu numeroase ramificații.

Beneficiind de imunitate parlamentară, aleșii nu pot fi judecați decât de către Curtea Supremă. Curtea este cea care trebuie să decidă acum dacă acceptă inculparea lor.

Miercuri seară, Cunha a declarat că, în cazul în care va fi inculpat, nu va abandona președinția Adunării Naționale.

"Vreau să continui să-mi exercit funcțiile pentru care am fost ales de majoritatea Camerei. Sunt absolut liniștit și senin în acest caz", a spus el.

Procurorul Janot îl acuză pe Cunha — care acționează în cadrul Adunării Naționale ca principal adversar politic al președintei Rousseff — de corupție pasivă și spălare de bani, la fel ca și pe fosta deputată Solange Almeida, care ar fi servit ca intermediară.

Acuzațiile împotriva fostului președinte Collor nu au fost comunicate.

Conform anchetei de corupție în cazul Petrobras, unele companii își repartizau (din 2004 până în 2014) piețe ale grupului petrolier plătind mită unora dintre directorii acestuia în schimbul unor contracte, încărcând facturile pentru acestea cu 1-3%. O parte din comisioane ar fi fost dată unor personalități politice, în majoritate parlamentari ai coaliției de centru stânga aflate la putere.

Petrobras a pierdut peste două miliarde de dolari prin aceste fraude. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…