Brazilia/scandalul Petrobras: Liderul senatorilor din partidul Dilmei Rousseff și CEO-ul băncii BTG Pactual, arestați

Brazilia/scandalul Petrobras: Liderul senatorilor din partidul Dilmei Rousseff și CEO-ul băncii BTG Pactual, arestați

Tabăra președintei Braziliei, Dilma Rousseff, a suferit o nouă lovitură dură odată cu încarcerarea liderul grupului senatorilor din Partidul Muncitorilor (la putere), Delcidio do Amaral, în ancheta privind scandalul de corupție din jurul gigantului petrolier de stat Petrobras, relatează joi AFP.

Sursa : (c) Ueslei Marcelino / REUTERS

Susținător fidel al Dilmei Rousseff, senatorul Amaral a fost reținut miercuri, la cererea Parchetului, și plasat în arest preventiv pe baza unor 'indicii de tentativă de obstrucționare a justiției'.

Fapt unic în istoria democrației braziliene, plasarea sa în detenție a fost autorizată de Tribunalul Superior Federal, care i-a ridicat de facto imunitatea parlamentară în urma unui flagrant delict. În cursul serii, senatorii au aprobat arestarea sa preventivă, cu un vot de 59-13.

Tot miercuri a fost reținut și André Esteves, CEO al BTG Pactual, cea mai mare bancă de investiții din America Latină, și acesta suspectat de tentativă de obstrucționare a anchetei.

Senatorul Amaral este primul parlamentar brazilian, din zecile de nume citate în anchetă, care intră în colimatorul justiției în scandalul de corupție politico-financiar din jurul Petrobras.

Ancheta declanșată în 2014 a scos la iveală un sistem de trucare sistematică a piețelor între Petrobras și subcontractorii săi, însoțit de comisioane de 3% pe fiecare piață, din care o parte era vărsată unor parlamentari ai coaliției la putere.

Ancheta a dus la inculparea a numeroși foști responsabili ai companiei de stat, a patronilor unora dintre cele mai mari firme de construcții și a multor intermediari.

Petrobras a evaluat la începutul anului la 2 miliarde de dolari sumele deturnate de la companie, însă poliția federală a calculat recent un prejudiciu de peste 11 miliarde de dolari.

Arestările de miercuri survin într-o perioadă foarte dificilă pentru președinta Dilma Rousseff, realeasă cu dificultate la sfârșitul lui 2014 și a cărei popularitate a coborât sub 10%, sub efectele devastatoare și conjugate ale scandalului Petrobras, recesiunii economice și unei crizei politice acute care îi pune în pericol mandatul.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Ionuț Mareș)


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…