Bulgaria ar trebui să accepte mai mulți imigranți pentru a face față crizei demografice (Academia de Științe)

Bulgaria ar trebui să accepte mai mulți imigranți pentru a face față crizei demografice (Academia de Științe)

Academia bulgară de Științe a sugerat că sosirea de imigranți din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, dar și din țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), poate fi folosită pentru a face față crizei demografice cu care se confruntă Bulgaria, relatează miercuri Novinite.

Potrivit unui raport privind situația demografică până la orizontul anului 2030, făcut public marți de Academie, circa 7.200 de imigranți din regiune ar trebui primiți și convinși să rămână în Bulgaria.

Academia sugerează, de asemenea, că rata de creștere poate fi ameliorată printr-un aflux de cetățeni din țările candidate la UE. Dacă în ultimul an, 8.975 de cetățeni din astfel de țări au primit permis de rezidență, numărul total pentru următorii 15 ani ar putea fi majorat la 45.000-185.000 prin diferite politici.

Expații care au părăsit țara în ultimii 25 de ani ar trebui să fie încurajați să revină, Academia estimând că Bulgaria are nevoie de circa 60.000-80.000 dintre ei pentru a ajuta să schimbe trendul demografic.

Cel mai bun scenariu pentru Bulgaria ar fi o rată de creștere zero în 2030, pe fondul unor valori negative în ultimele peste două decenii și jumătate. În 2014, a fost o rată negativă de 0,6 %.

Populația Bulgariei, în prezent de circa 7,2 milioane de locuitori, a scăzut cu peste două milioane de la prăbușirea comunismului, în parte din cauza exodului de bulgari care a început în anii 1990, mulți dintre ei emigrând în vestul și în sudul Europei în căutare de locuri de muncă. În ultimii câțiva ani, între 50.000 și 70.000 de bulgari au plecat din țară în fiecare an.

Un raport recent al Institutului Național de Statistică al Bulgariei avertiza că populația țării ar putea scădea sub cinci milioane de locuitori până în 2070. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

4 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet

5 A dat-o în penibil! Loredana Groza s-a fotoșopat până a devenit altcineva!