CEDO a decis că Rusia trebuie să plătească despăgubiri unui militant din opoziție arestat în 2012

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că Rusia trebuie să plătească despăgubiri unui militant din opoziție arestat în 2012 la Moscova, în timpul protestelor contra realegerii lui Vladimir Putin în funcția de președinte, transmite Reuters. În decizia publicată marți pe website-ul său, CEDO a dispus ca Rusia să plătească despăgubiri de 25.000 de euro și cheltuieli de judecată de 7.000 de euro lui Evgheni Frumkin. Acesta a fost încarcerat 15 zile pentru participarea la o demonstrație în piața Bolotnaia contra abuzurilor produse în timpul alegerilor.

Curtea de la Strasbourg a hotărât că 'măsurile luate împotriva lui Evgheni Frumkin au fost disproporționate masiv în raport cu scopul urmărit'. Deocamdată nu este clar dacă Moscova va plăti despăgubirea dictată de CEDO.

Cazul protestatarilor din piața Bolotnaia a devenit unul celebru în Rusia, unde criticii la adresa lui Vladimir Putin au fost persecutați.

Putin rămâne cel mai popular politician din Rusia și pare probabil să fie reales președinte al țării în 2018.

În timpul protestelor din piața Bolotnaia, circa 400 de persoane au fost arestate și câteva zeci au fost rănite în ciocnirile cu forțele de ordine, cele două părți acuzându-se reciproc de provocare.

Evgheni Frumkin a fost încarcerat pentru obstrucționarea traficului rutier și nerespectarea ordinelor poliției. Explicația sa potrivit căreia, în confuzia generală, nu a fost suficient de rapid pentru a părăsi locul demonstrațiilor nu a fost contestată sau respinsă, a precizat CEDO.

În luna decembrie, președintele rus a promulgat o lege care îi conferă Curții Constituționale a Rusiei să decidă dacă hotărârile CEDO trebuie să fie puse în practică.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video