Cel puțin trei morți în accidentul avionului militar Airbus A400M din apropiere de Sevilla

Cel puțin trei morți în accidentul avionului militar Airbus A400M din apropiere de Sevilla

Cel puțin trei persoane au murit sâmbătă și două au fost rănite grav în urma prăbușirii avionului militar Airbus A400M în apropiere de aeroportul din Sevilla, la scurt timp de la decolare, relatează AFP, DPA și Reuters, citând serviciile de urgență.

"Există cel puțin trei morți și doi răniți grav", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență.

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoz, care a anunțat accidentul la Tenerife, a declarat inițial că "opt până la zece persoane se aflau la bord". Ulterior, purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență citat de Reuters a precizat că șapte persoane se aflau la bord, din care trei au murit, două au fost rănite grav și două sunt încă căutate.

Aeroportul din Sevilla a fost închis temporar traficului comercial. "Brigada de pompieri este ocupată la locul accidentului, în afara perimetrului aeroportului", a precizat autoritatea aviatică civilă (AENA), pe contul său de Twitter. Aeroportul a fost redeschis pentru trafic la ora locală 14.15 (12.15 GMT), potrivit AENA.

Constructorul "Airbus Defence and Space", filială a grupului aeronautic european care fabrică avionul A400M în uzina sa din Sevilla, a precizat într-un comunicat că acest avion era destinat Turciei. Airbus nu a fost în măsură să furnizeze detalii despre accident, dar a constituit o celulă de criză, potrivit unui purtător de cuvânt.

Un zbor de încercare înainte ca aparatul de zbor să fie livrat clientului se desfășoară în general cu echipaj redus, notează AFP. Este primul accident cu un astfel de avion de la darea sa în folosință.

Primul exemplar al acestui nou avion european a fost livrat Franței în 2013. De atunci, Turcia și Germania au primit și ele astfel de avioane.

Echipat cu patru turbopropulsoare, avionul Airbus A400M poate transporta până la 37 de tone pe o distanță de 3.300 km și poate ateriza pe terenuri precum nisipul, cu blindate sau elicoptere la bord. Conform Reuters, tipul de Airbus A400M Atlas a fost dezvoltat pentru Spania și alte șase state membre NATO — Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania, Luxemburg și Turcia. AFP menționează însă că ar fi beneficiat de livrări și Malaezia.

Aparatul a înregistrat însă numeroase întârzieri în fabricație și a avut o depășire de buget de circa 30%.

Un avion militar s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Sevilla

Un avion militar Airbus A400M s-a prăbușit sâmbătă la puțin timp după decolare în apropierea aeroportului din Sevilla, cu opt până la zece persoane la bord, a declarat șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, relatează EFE, AFP, DPA și Reuters.

Rajoy a transmis condoleanțe familiilor victimelor, anunțând că a anulat un miting din campania electorală care urma să aibă loc la Tenerife, pe Insulele Canare. Se aflau la bord "opt până la zece persoane", a afirmat el, citat de agențiile de presă spaniole.

Surse aeronautice citate de AFP au precizat că era vorba despre un nou avion de transport militar, A400M. Conform Reuters, care citează Ministerul Apărării, avionul nu era în dotarea armatei spaniole. Aparatul de zbor urma să fie livrat armatei spaniole, aflându-se în faza de testare, relatează El Pais.

Aparatul de zbor s-a prăbușit "într-o zonă nelocuită de la nord de aeroportul Sevilla", au indicat serviciile de urgență din regiune, fără a putea informa dacă există victime.

Autoritatea de aviația civilă a închis traficul aerian spre și dinspre aeroportul din Sevilla după producerea accidentului, notează DPA.

Constructorul aeronautic Airbus, care a asamblat acest avion la uzina sa din Sevilla, nu a fost în măsură să dea detalii privind accidentul produs. Un purtător de cuvânt al Airbus a anunțat însă că a fost constituită o celulă de criză. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...