China își va apăra suveranitatea teritorială, afirmă președintele Xi Jinping

China își va apăra suveranitatea teritorială, afirmă președintele Xi Jinping

Președintele chinez, Xi Jinping, a declarat că țara sa, care are diferende maritime cu mai multe state vecine, își va apăra suveranitatea teritorială, a anunțat Xinhua citată de AFP.

'Trebuie să apărăm cu fermitate suveranitatea teritorială, drepturile și interesele maritime și unitatea națională', a Chinei, a declarat președintele chinez. Acesta s-a dresat în cursul unei reuniuni a Partidului Comunist Chinez (PCC) consacrată afacerilor externe și care a avut loc vineri și sâmbătă.

Relațiile cu Japonia sunt tensionate din cauza preluării de către Tokyo, în toamna anului 2012, a trei insule Senkaku din Marea Chinei de Est. Aceste teritorii sunt de mult timp administrate de Japonia, dar sunt revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

În Marea Chinei Meridionale, Beijingul își dispută cu mai multe țări din Asia de Sud-Est arhipelagul Spratleys. China, dar de asemenea insula Taiwan, Filipinele, Malaezia, Sultanatul Brunei și Vietnamul își dispută suveranitatea asupra acestui arhipelag.

Președintele chinez a declarat că țara sa va 'administra corect disputele teritoriale și cele asupra insulelor' și a asigurat de asemenea că Beijingul dorește 'dezvoltarea pașnică' și 'se opune' utilizării deliberate a forței sau amenințării'.

SUA, Australia și Japonia au lansat un apel la soluționarea pașnică a diferendelor maritime în timp ce președintele american Barack Obama a avertizat împotriva riscurilor de escaladare a acestor conflicte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu