China și SUA au semnat primul acord militar din ultimii ani

China și SUA au semnat primul acord militar din ultimii ani

Responsabili ai armatelor Chinei și SUA au semnat la sfârșitul săptămânii trecute un acord de cooperare în domeniul militar, documentul fiind semnat de partea chineză de generalul Tang Ning, iar de partea americană, de general-maiorul William Hix, după cum a relatat China Daily.

Semnarea documentului vizând mecanismul de dialog la nivelul armatelor din China și SUA reprezintă un salt înainte în relațiile dintre cele două țări, estimează analiștii.

Cu toate acestea, partea chineză a avertizat ca Washingtonul să fie precaut în cuvinte și fapte cu privire la aspectele-cheie care implică integritatea teritorială a Chinei, referindu-se la problematica Marea Chinei de Sud.

Vicepreședintele Comisii militare centrale (CMC) a Partidului Comunist Chinez, generalul Fan Changlong, care tocmai a încheiat o vizită în SUA a cerut Washingtonului să-și reducă activitățile militare atât navale, cât și aeriene în Marea Chinei de Sud. El a asistat la ceremonia semnării documentului menționat.

În pofida acestor obiecții, SUA au invitat China să participe la un exercițiu comun anul viitor în Pacific.

Se planifică, de asemenea, încheierea unor acorduri suplimentare în domeniul militar între cele două țări, cu ocazia vizitei pe care urmează să o întreprindă președintele chinez, Xi Jinping, în Statele Unite în luna septembrie.

China a început construcția unor insule artificiale în Insulele Spratly, disputate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan, Vietnam, argumentând că suveranitatea sa asupra acestor zone este "indiscutabilă", bazată pe "argumente istorice și juridice". Washingtonul a cerut Beijingului să-și suspende activitatea de construcție de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, amintește France Presse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...