Chișinău: Biroul de Statistică - datele care au apărut în public privind componența etnică a populației sunt "eronate"

Datele care au apărut în public privind componența etnică a populației în urma recentului recensământ sunt eronate, se menționează într-un comunicat al Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, care solicită autorităților o anchetă și sancționarea celor responsabili, potrivit mass-mediei din Chișinău.

Potrivit BNS, presa a fost indusă în eroare de un comunicat fals, care a fost trimis vineri în redacțiile mai multor canale media moldovene, de la adresa biroul.comunicare@gmail.com. Cei care au expediat datele au folosit logoul utilizat pentru materialele și chestionarele de la recensământ.

Aproape 57% dintre cetățenii Republicii Moldova s-au declarat moldoveni, iar peste 23% — români, în timp ce aproximativ 13 la sută s-au declarat vorbitori de "limba rusă", conform acestor date.

Directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială, nu își poate explica de unde au apărut în presă aceste informatii, pe care le califică drept "eronate".

"În data de 31 decembrie 2014, am plasat pe site doar datele privind rezultatele preliminare, numărul locuințelor care au fost recenzate în mediul rural și cel urban. Cât privește celelalte aspecte — etnie, limba vorbită — Biroul Național de Statistică nu a prezentat și nu a publicat aceste date, deoarece acestea sunt încă în procesare", a afirmat directorul BNS, adăugând că toate aceste date vor fi date publicității către sfârșitul anului care a început.

Biroul Național de Statistică a anunțat că va sesiza instituțiile statului, inclusiv Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru a afla cine este autorul acestor informatii eronate privind apartenența etnică și limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Unii experți economici de la Chișinău susțin că prin aceste informații s-a urmărit manipularea și dezinformarea opiniei publice.

Oamenii legii afirmă, la rândul lor, că s-a produs o scurgere intenționată de informații, iar vinovații riscă o amendă în valoare de circa 12.000 lei moldovenești sau trei ani de închisoare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru