Ciocniri violente între protestatari și poliție înaintea ceremoniei de inaugurare a noului sediu al BCE la Frankfurt

Ciocniri violente între protestatari și poliție înaintea ceremoniei de inaugurare a noului sediu al BCE la Frankfurt

Mii de protestatari anticapitalism și antiausteritate s-au confruntat miercuri dimineață în orașul german Frankfurt cu scutieri în apropiere de noul sediu al Băncii Centrale Europene (BCE), care urmează să fie inaugurat în cursul zilei de astăzi în cadrul unei ceremonii festive și a cărui construcție a costat în jur de 1,3 miliarde de euro, relatează Reuters.

Mai multe autoturisme au fost incendiate, iar câteva străzi au fost blocate de grămezi de cauciucuri și coșuri de gunoi cărora li s-a dat foc.

În urma acestor violențe, cel puțin un polițist a fost rănit, au indicat forțele de ordine locale.

Poliția a recurs la tunuri cu apă pentru a face loc în masa de protestatari îmbrăcați în negru la intrarea în clădire, care a fost împrejmuită de baricade ale poliției.

Președintele BCE, Mario Draghi, urmează să rostească un discurs la ceremonia deschiderii noului sediu al BCE la ora locală 11.00 (10.00 GMT).

Organizatorii protestelor, un grup numit Blockupy — după numele mișcării Occupy Wall Street în 2011 — estimează la 10.000 numărul manifestanților adunați la Frankfurt cu această ocazie. Câteva mii dintre aceștia au venit din alte părți ale Europei.

'Protestul nostru este împotriva BCE, ca membră a troicii, care, în pofida faptului că nu este aleasă în mod democrat, împiedică activitatea guvernului grec. Ne dorim ca austeritatea politică să se încheie', a declarat Ulrich Wilken, unul dintre organizatori. 'Ne dorim un protest puternic, dar pașnic", a mai spus acesta pentru Reuters.

În schimb, purtătoarea de cuvânt a poliției din Frankfurt, Claudia Rogalski, descrie drept 'agresivă' starea de spirit a mulțimii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...