Conservatorii preiau controlul asupra canalelor media publice în Polonia

Conservatorii preiau controlul asupra canalelor media publice în Polonia

Conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski, aflați la putere în Polonia, vor prelua controlul asupra canalelor media publice încredințând ministrului finanțelor numirea noilor responsabili ai acestora, în virtutea unei legi adoptate miercuri în pofida 'indignării' mai multor organizații internaționale, relatează AFP.

Aprobat de 232 de deputați, cu 152 de voturi împotrivă și 34 de abțineri, noul text nu a fost supus atenției deputaților decât luni și dezbătut în regim de urgență, la fel ca și legea foarte controversată a reformei Tribunalului constituțional.

Noile dispoziții fac să expire cu efect imediat mandatele membrilor conducerilor și ai consiliilor de supraveghere a televiziunii și radioului publice.

Ministrul finanțelor va avea de acum înainte competența de a-i numi și de a-i revoca pe noii șefi ai canalelor media publice, care până în prezent erau aleși pe bază de concurs organizat de Consiliul Național al Audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizații internaționale ale canalelor media — precum Uniunea Europeană Radio-Televiziunii (UER/EBU), Asociația jurnaliștilor europeni (AEJ) și Reporters sans Frontieres (RSF) — și-au exprimat 'indignarea' față de aceste amendamente 'introduse în grabă, fără nicio consultare', potrivit site-ului internet al UER.

Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans 'a cerut o informare guvernului polonez' asupra acestui proiect de lege, potrivit unui mesaj pe Twitter emis miercuri de purtătoarea sa de cuvânt Margaritis Schinas.

Într-o scrisoare adresată ministrului polonez al culturii, AEJ s-a declarat 'profund preocupat' de schimbările propuse. Ele 'plasează televiziunea și radioul publice sub controlul direct al guvernului, implicând concedierea din motive politice a unor jurnaliști respectați și vor duce la o ingerință editorială sistematică în conținutul emisiunilor, în favoarea actualului guvern', a afirmat asociația, o ONG recunoscută de UNESCO și de Consiliul Europei.

'Într-o primă etapă, modificăm principiile alegerii responsabililor Televiziunii publice (TVP) și Radioului polonez (RP)', a indicat jurnaliștilor ministrul adjunct al culturii Krzysztof Czabanski, însărcinat să reformeze sectorul media polonez.

'În etapa următoare, vom adopta o lege asupra canalelor media naționale care va schimba regimul funcționării acestora și principiile finanțării lor', a precizat el.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS) condus de Kaczynski a anunțat deja că televiziunea și radioul public, precum și Agenția națională de informații (PAP), care sunt în prezent societăți comerciale controlate de stat, vor fi transformate în instituții culturale patronate de un Consiliu al canalelor media naționale, care urmează să fie instituit de noua putere.
Potrivit PiS, aceste schimbări vor duce la 'raționalizarea și scăderea cheltuielilor de administrare a societăților radioului și televiziunii publice, precum și la revenirea la standarde profesionale și etice necesare pentru a-și realiza misiunea publică'.

Opoziția poloneză, în schimb, consideră că este vorba pur și simplu de o preluare a controlului direct asupra acestor canale media de către conservatorii aflați la putere de două luni.

Pentru a intra în vigoare, noua lege mai trebuie să obțină aprobarea Senatului, dominat de partidul lui Kaczynski, și pe cea a președintelui Andrzej Duda, un apropiat al acestui partid.

Partidul PiS a obținut deja luni intrarea în vigoare a unei reforme foarte controversate a Tribunalului constituțional, în pofida rezervelor exprimate de Comisia Europeană și a criticilor opoziției care se teme de o paralizie a acestei curți.

Noua putere poloneză a adoptat, de altfel, legi sau pregătește altele care să modifice administrația, poliția și parchetul — independent în prezent, dar care în continuare va depinde de ministrul justiției.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro