Consultare populară SIMBOLICĂ în Catalonia

Consultare populară SIMBOLICĂ în Catalonia

Catalanii sunt chemați să se exprime duminică în legătură cu independența, într-o consultare populară fără precedent, dar fără valoare juridică, organizată de executivul regiunii, în pofida interdicției autorităților de la Madrid, relatează AFP.

"Vreți ca regiunea Catalonia să fie un stat?" și, dacă da, "Vreți ca el să fie independent?" — după ani de controverse, cele două întrebări au fost tipărite pe milioane de buletine de vot, o consultare publică simbolică — fără consecințe cu caracter obligatoriu ca ale referendumului din Scoția de la 18 septembrie—, dar extrem de așteptată.

Pentru aceasta, liderul regiunii, naționalistul conservator Artur Mas, și-a asumat riscul de a fi dat în judecată pentru 'insubordonare civilă', în numele 'libertății de exprimare' și al 'libertății ideologice' a poporului din Catalonia.

Tribunalul Constituțional a suspendat de două ori, la sesizarea Madridului, organizarea unei consultări pe acest subiect. Prin urmare, este vorba de un vot alternativ organizat de Executivul catalan cu voluntari, fără recensământ sau comisie electorală.

Circa 5,4 din cei 7,5 milioane de locuitori din regiune, dintr-o populație totală a Spaniei de 47 de milioane, își pot exprima opinia, inclusiv tineri de peste 16 ani și străini.

Totuși, această cifră nu va fi atinsă, din moment ce susținătorii respingerii independenței vor boicota consultarea. Cele mai optimiste estimări evocă astfel două milioane de persoane care ar urma să fie prezente la vot.

Potrivit ultimelor sondaje, jumătate dintre locuitorii acestei bogate regiuni muntoase și de coastă din nord-estul Spaniei susțin independența. 20% se opun ferm, iar o treime sunt mai puțin deciși, fiind mai degrabă favorabili unei mai mari autonomii.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat sâmbătă că nimeni nu va distruge unitatea Spaniei atât timp cât el va fi șeful Guvernului.

"Ceea ce se va întâmpla mâine (n.r. — duminică) poate fi numit oricum, numai nu referendum, nici consultare, nici altceva care să-i semene, și nici măcar nu îl voi califica (evenimentul). Sigur este că el nu va avea niciun efect", a spus Rajoy în fața militanților partidului său, reuniți la Caceres (vest).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina